Josipović najavio ustavne promjene ako pobijedi na izborima: "Zadovoljan anketama, očekujem pobjedu"

Foto: FAH

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas da će u Hrvatskoj biti još referendumskih inicijativa jer će građani sve češće htjeti neposredno odlučivati o nekim pitanjima te pritom ističe svoju inicijativu za promjenom Ustava koja omogućava aktivnije sudjelovanja građana u politici.

"Referendum je demokratski institut i mislim da se moramo naučiti na to da će građani vrlo često izlaziti s različitim inicijativama, da će se za neke prikupiti potpisi, za neke neće i to, smatram, treba biti normalno za nas", rekao je Josipović upitan za komentar najnovijih referendumskih inicijativa.

Referendum protiv davanja autocesta u koncesiju

Nakon što je netom završeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava koje je pokrenula Građanska inicijativa "U ime obitelji", slijedi i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.

Josipović ističe kako je sasvim sigurno da hrvatski građani žele više aktivno sudjelovati u politici mimo stranaka, odnosno onog što se zove etablirani politički sustav te naglašava da je u ustavnim promjenama, koje će "ponuditi Saboru nakon izbora", ta inicijativa građana znatno ojačana.

Josipović: Očekujem pobjedu

"S jedne strane izborni bi se sustav trebao promijeniti na način da građani zaista imaju priliku maksimalno birati osobu - ime i prezime, a s druge strane drukčije, bolje i stabilnije se određuje pitanje referenduma upravo polazeći od ideje da će građani sve ćešće željeti neposredno odučivati o nekim pitanjima. I treće, uvelo bi se, ako prijedlog bude prihvaćen, jednu potpuno novu insttituciju - mogućnost da građani s 10 tisuća potpisa bilo koju točku stave na dnevni red zasjedanja Sabora", objašnjava Josipović.

Upitan o posljednjim anketama prema kojima ima 17 posto prednosti kao predsjednički kandidat u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Josipović kaže kako je najbolja anketa ona posljednja - izbori.

"Naravno da sam zadovoljan rezulatima i očekujem pobjedu", dodao je.

Pročitajte više