Josipović o imenovanju Radmanova kuma na HTV-u: Bitno da je stručan i moralan!

Foto: Tomislav Krišto (Cropix)

SUNČANI dan predsjednik Ivo Josipović je iskoristio za već tradicionalnu kavu s građanima. Posjetili su ga i članovi društva slovensko - hrvatskog prijateljstva, koji su na Pantovčak doveli Zelenog Jurija iz Bele Krajine. Komentirao je i aktualne događaje, ponovivši da je Zakon o investicijama itekako nužan.

Zakon o strateškim investicijama nije neriješiv problem!

Slovencima je Zeleni Jurij od posebnog značaja. Prema narodnoj predaji, donosi nove mogućnosti u prijateljskim odnosima Hrvatske i Slovenije. Proljeće je ove godine malo zakasnilo, no to vam je kao odnos naših zemalja, našalio se slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk.

 
"Ako je nešto kasnilo i u našim odnosim nekad, stvari se nikad nije trebalo plašiti. Na kraju se sve sredi tako da ćemo iduće godine, ja vam to već sad čestitam i želim, imati ovdje europskog Zelenog Jurja, pa ćemo se s njim veseliti. Želim vam sve najbolje - i u Europskoj uniji i uz nju", rekao je Volk. Predsjednik Josipović je ovim povodom riješio dugogodišnju dilemu.
 
"Zaista, ako je bilo nekih rasprava o tome je li Zeleni Jura s hrvatskom ili slovenskom putovnicom, sada će ta dilema sasvim sigurno otpasti. Granice neće više biti", rekao je Josipović.  Granice uskoro nestaju, no s njima ne i stroga europska pravila, zbog kojih je prije nekoliko dana bačen niz kritika od Europske komisije na račun Zakona o strateškim investicijama. Konkretno, zamjera mu se da nije u skladu s europskim standardima. Josipović kritike ne smatra neriješivim problemom.
 
Predsjednik strahuje od prognoze MMF-a
 
"Mislim da je zakon kojim se jača investicijska klima nužan, da moramo otkloniti one barijere koje postoje u našem zakonodavstvu, u praksi investicijama i otvaranju novih radnih mjesta. Ako neki detalj nije u skladu s europskim pravilima, pa popravit će se".  Josipovića međutim plaši prognoza MMF-a da će nezaposlenost u Hrvatskoj i dalje rasti, a prognoziraju i manji gospodarski rast od onoga koji predviđa ministar financija Slavko Linić. Rješenje je jasno.
 
"To, naravno, nije dobra prognoza za nas i na nama i na Vladi je da učini sve da se ta prognoza ne ostvari. Nužno je zaista privući investitori jer je to jedini način da se otvore novaradna mjesta i toga moramo biti svjesni".  Kritike MMF-a da se u Hrvatskoj u zadnja tri mjeseca nije dogodila niti jedna veća investicija treba saslušati i učiniti sve da se ona ne ponovi, savjetuje predsjednik ponavljajući da bi se protiv siromaštva trebali boriti otvaranjem novih radnih mjesta. Za ublažavanje posljedica siromaštva treba se uključiti i država, upozorava predsjendik. Na pitanje ide li Vlada dobrim smjerom, tvrdi da će o tome odlučiti građani na izborima. Vjeruje da su preduvjeti za pokretanje investicija stvoreni.
 
Sporazum Kosova i Srbije znak optimizma 
 
"Evo, ja sam bio nedavno na gospodarskom skupu koji je bio vezan uz dolazak švedskog kralja. Bila je krcata dvorana zainteresiranih gospodarstvenika i iz Švedske i iz Hrvatske, ali i iz trećih zemalja. Tamo je potpredsjednik Vlade Grčić prezentirao plan strateškog razvoja Hrvatske. To je izgledalo jako uvjerljivo i ja se nadam da će se i ostvariti".  Slab interes građana za izlazak na izbore za Europski parlament potaknuo je pitanje može li se ista priča ponoviti i na lokalnim izborima. Nije to trend samo u nas, već i u drugim zemljama, upozorava Josipović.
 
"Sada je na strankama. Počinje kampanja da privuku svoje birače. Na kraju, one stranke koje uspiju dovesti na birališta svoje simpatizere će imati uspjeha na izborima".  Josipović je komentirao i sporazum Srbije i Kosova.
 
"To je važan događaj. Čestitam i Srbiji i Kosovu na sporazumu. To je prije svega važno za te dvije države, ali i za sve nas u regiji, a rekao bih i za Europu. Očekujem da će se nakon tog sporazuma nastaviti razgovori. Ima još puno detalja koje oni moraju riješiti vezano za svakodnevni život i to je jedan znak optimizma u regiji". Novinare je zanimalo što misli o imenovanju jednog od urednika na HTV-u, koji je u rodbinskoj vezi s ravnateljem HRT-a.
 
O Jakovini može samo Milanović 
 
"Naravno da takva imenovanja izazivaju određene dileme i sumnje. Druga strana medalje je da se upitamo da li ljudi koji su s nekim u određenoj vezi, uopće mogu i za koje poslove kandidirati, treba li ih diskriminirati. Na kraju je presudna ocjena je li gospodin koji je izabran stručnih i moralnih vrlina da može zauzeti poziciju za koju je imenovan"
 
Na pitanje novinara misli li da je ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini narušen politički legitimitet, nakon što ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo zbog kršenja odredbi zakona, Josipović je rekao da će o tome odlučiti premijer Milanović.

Pročitajte više