Josipović odgovorio Nikoliću: Naravno da slavimo Oluju, našu pobjedu kojom je dokrajčen san o velikoj Srbiji

Foto: Vlado Kos/Cropix

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović gostujući u "Temi dana" HTV-a kazao je kako bi teško bilo zamisliti uspješan susret sa predsjednikom Srbije nakon najnovijih izjava Tomislava Nikolića. "Teško je zamisliti da bi u ozračju takvih izjava susret dvojice predsjednika bio uspješan. Mi ćemo se susresti kad budemo sigurni da možemo poslati neku pozitivnu poruku", rekao je Josipović.

Nikoliću, koji je kazao kako "umjesto da tuguju zbog Srebrenice, kao što Srbi tuguju, Hrvati slave Oluju", Josipović je odgovorio kako i Hrvatska tuguje zbog Srebrenice te za razliku od Nikolića priznaje da se ondje dogodio genocid, a što se hrvatske oslobodilačke akcije Oluja tiče, kazao je: "Naravno da slavimo Oluju, kao našu pobjedu kojom je dokrajčen san i ambicija velike Srbije. Pritom žalim za svakom nevinom žrtvom, uključujući sve one srpske civile koji su ili poginuli ili su bili žrtve zločina, koje hrvatsko pravosuđe mora kazniti".

"Ne treba nam vlada nacionalnog jedinstva"


Josipović se osvrnuo i na ostala aktualna pitanja u Hrvatskoj, od pitanja zdravstvenog odgoja, za kojeg Josipović smatra kako već kasni u hrvatske škole i kako je rasprava oko njega dobrodošla, do koalicijskih prepiranja: "Bilo bi dobro da u Hrvatskoj postoji nacionalni konsenzus oko ključnih zakona i reformi koji bi nam pomogli da izađemo iz krize", smatra predsjednik Josipović i dodaje: "Ako se misli na Vladu nacionalnog jedinstva, nema ni potrebe ni uvjeta za to".

Iduću godinu čekaju nas lokalni izbori, no smatra da zbog toga vladajuća koalicija ne bi smjela kalkulirati i otezati s reformama, pogotovo kad je riječ o gospodarstvu. Banski dvori trebali bi razmisliti i o tome hoće li ponovno u svoje redove vratiti bivšeg potpredsjednika Radimira Čačića kada odsluži kaznu i odvagnuti reakcije javnosti i kvalitete njega kao stručnjaka. Kad je riječ o špekulacijama da bi Čačiću sud u Hrvatskoj mogao ublažiti kaznu, ali i mogućem pomilovanju, Josipović kaže: "Kad je riječ o mogućem pomilovanju, što je u mojim rukama, Čačić će imati potpuno jednaki tretman kao i svaki drugi građanin, ni bolji, ni lošiji".

Pročitajte više