Josipović osudio govor mržnje splitskog gradonačelnika Željka Keruma

PREDSJEDNIK Ivo Josipović upozorio je na sve češće slučajeve govora mržnje i diskriminacije po nacionalnoj osnovi, među koje je ubrojao i Kerumovo gostovanje na HRT-u.

"Predsjednik Republike osuđuje svaki govor i aktivnost prema pojedincima ili grupama kojima ih se napada ili diskriminira na temelju njihove pripadnosti manjinskoj grupi prema bilo kojoj osnovi", priopćeno je iz Odjela za informiranje Ureda predsjednika.

Škabrnja, Kerum, Gornji Hrašćan...

Josipović ističe da su govor mržnje i diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno došli do izražaja "u slučaju pokušaja sprječavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Splita Keruma na HTV-u u odnosu na pripadnike srpskog naroda, te pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spriječi dolazak djece romske nacionalne manjine".  Osobito je neprihvatljivim ocijenio pozive na segregaciju i govor mržnje koji su se čuli u Gornjem Hrašćanu, jer su bili upućeni prema djeci predškolske dobi "koja su posebno ranjiva".

"Predsjednik Republike Hrvatske očekuje od svih državnih tijela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spriječe govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju. Sva djeca u Republici Hrvatskoj moraju imati jednake mogućnosti, i nitko, posebno nijedno dijete, u Hrvatskoj ne smije biti diskriminiran na temelju svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. To je jedno od temeljnih ustavnih načela koji trebamo štititi svi, ponajprije sve državne institucije", zaključuju iz Ureda predsjednika.

Izvor svih problema Kerum vidi u Srbima

Podsjetimo, splitski gradonačelnik Željko Kerum je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 rekao da izvor svojih problema vidi u Srbima. Tvrdio je da Srbi imaju većinski utjecaj na medije i na novce u Hrvatskoj. "Djeluju u Europi, a kamoli u Hrvatskoj, to su strašne pozicije, pogotovo u medijima. Ja sam samo rekao ono što većina naroda misli i ono što ja mislim", rekao je Kerum.

Pročitajte više