Jovanović: Ako treba ja ću volontirati za Mornara da uvede građanski i zdravstveni po dogovoru

Foto: Hina

BIVŠI ministar Željko Jovanović danas je bio jedan od traženijih političara. Naime, mediji su objavili kako njegov nasljednik ukida građanski i zdravstveni odgoj, iako je Mornar demantira tu informaciju najavio je kako će se raspraviti o načinu uvođenja navedenog u škole kako ne bi dodatno opteretio učenike.

Jovanović kaže kako se ne boji za sudbinu projekata.

"Ne bojim se za sudbinu ni zdravstvenog ni građanskog odgoja, jer su oba projekta utemeljena na Planu 21 i koalicijskom Programu Vlade. Dakle, ni jedno ni drugo nije moj projekt nego provedba vladine politike u području obrazovanja sa ciljem uvođenje dva kvalitetna nova programa - obrazovanja za građansko društvo i demokraciju te ljudska prava, kao i uvođenje posebnoga nastavnog plana i programa zdravstvenoga odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole koji kroz 4 modula - živjeti zdravo, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja te modul spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje - popularno nazvan i seksualni odgoj, sadrži , između ostalog, obrazovanje o spolno prenosivim bolestima, o štetnosti alkoholizma i droga te o nasilju u društvu i među mladima.", odgovorio je Indexu Jovanović komentirajući aktualna događanja.

"Zdravstveni i građanski odgoj preduvjet su da Hrvatska bude zdravije, bolje i sretnije društvo. Zdravstveni odgoj potpuno je uveden u sve razrede osnovne i srednje škole te govoriti o njegovom ukidanju je bespredmetno. Kad je riječ o građanskom odgoju nema ni jedne prepreke za njegovo uvođenje od jeseni u sve škole i to prema modelu koji sam osmislio sa svojim najbližim suradnicima. Siguran sam da dio protivnika mog rada, od kojih i mnogi "spavači" u MZOS sada žele preko noći, dok se ministar Mornar tek uvodi u posao, izbrisati sve sto je učinjeno protekle dvije i pol godine i onemogućiti početak realizacije građanskog odgoja od ove jeseni!", smatra Jovanović no dodaje: "Uvjeren sam da u tome neće uspjeti!"

"Ministar Mornar ne treba gubiti ni energiju ni vrijeme na to nego samo primijeniti model koji je pripremljen i koji kroz tri naredne godine Hrvatsku uvodi u sam vrh kvalitetnog obrazovanja za građansko društvo i demokraciju. Ako mu treba moja pomoć za to, ja sam spreman taj dio posla odraditi potpuno volonterski!", poručio je Jovanović.

Pročitajte više