Jovanović Karamarku poslao pismo i udžbenike iz povijesti: "Priznajte da ste pogriješili"

Foto: Hina

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poslao je pismo predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, a povodom njegove tvrdnje da udžbenici povijesti marginaliziraju Domovinski rat. Predsjedniku HDZ-a ministar je uz pismo poslao i dva paketa udžbenika povijesti za osnovnu i srednju školu.

"Začuđujuće je, a nadasve ironično, da ste javno izrekli kako se u udžbenicima povijesti marginalizira Domovinski rat upravo na skupu koji je, nadam se, trebao poslati poruku o tome koliko su za hrvatsko društvo važna činjenično utemeljena znanstvena istraživanja i uloga znanstvenika. Naime, već površnim uvidom u udžbenike koje Vam šaljem, svakome je jasno, pa i neznanstveniku, koliko je Vaša teza netočna i zlonamjerna. Prema tome, najblaže što Vam mogu poručiti jest da je neozbiljno od čelnika najveće opozicijske stranke, a uz to još i po struci profesora povijesti, davati tvrdnje koje se ni na koji način ne mogu potkrijepiti činjenicama", napisao je Jovanović u pismu Tomislavo Karamarku.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta nakon toga je Karamarku pripremio i kratki pregled prikaza Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti za 8. razred.

"Domovinskome ratu u udžbenicima povijesti posvećena je posebna pozornost, što se vidi i u količini sadržaja koji je nastavnicima na raspolaganju. Planom i programom za povijest predviđeno je da se Domovinski rat radi najviše četiri nastavna sata. S obzirom na važnost teme, svi izdavači pripremili su u svojim udžbenicima i više od 20-ak stranica posvećenih toj temi. To je ide daleko više od prosjeka broja stranica po nastavnome satu.

Što se samoga sadržaja tiče, u svim odobrenim udžbenicima izrijekom se spominju i obraduju svi ključni događaji vezani uz Domovinski rat: početak balvan-revolucije u ljeto 1990., srpska okupacija Plitvica u proljeće 1991 ., pogibija Josipa Jovića ('krvavi Uskrs'), osnivanje Zbora narodne garde, Brijunska deklaracija, te svi važni događaji koji stoje na početku ratnih sukoba. Ovisno o izdavaču, dodani su i detalji o masakru u Borovu Naselju, Trpinjskoj cesti te o mirotvornim naporima Vlade Gotovca", napisao je Jovanović u pismu predsjedniku HDZ-u dodajući da je pokrenut i projekt posebne publikacije na temu Domovinskoga rata u zavičajnoj povijesti, u čijem stvaranju sudjeluju učitelji povijesti iz raznih dijelova Hrvatske.

"Stoga još jedanput izražavam iskreno žaljenje što je hvalevrijedan događaj - Obnoviteljski sabor Akademske zajednice HDZ-a, Ante Starčević na kojem se okupilo 339 izaslanika, akademskih građana i intelektualaca, koji su, svjesni vlastite odgovornosti za razvoj i napredak našeg društva, zainteresirani pridonositi općem dobru boljim učinkovitijim korištenjem svih hrvatskih potencijala - zasjenjen s dva velika propusta.

Prvi propust bio je uvodno obraćanje poznatoga, 'lažnoga' ččana akademske zajednice, priznatoga falsifikatora i kompilatora Milijana Brkića, koji je toliko vjerno prepisao svoj diplomski rad da je ostavio i tiskarske pogreške iz originala, a drugi Vaš površni i neistinit osvrt na prikaz Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti.

Nadam se da ce se Akademska zajednica HDZ-a Ante Starčević javno ograditi od Milijana Brkića, promotora načela falsifikacije i kompilacije kao metode 'istraživanja', koji je svojim plagijatorskim opusom ismijao, ocrnio i pogazio sve principe akademske čestitosti, kao i da ćete Vi priznati da ste pogriješili u ocjeni zastupljenosti Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti", napisao je Jovanović Tomislavu Karamarku.

Pročitajte više