Jovanović: Korupciji na fakultetima mora se stati na kraj

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je kako se korupciji na fakultetima treba stati na kraj, komentirajući žalbu studenata koji tvrde da kod nekih profesora moraju kupovati njihove knjige kako bi položili ispit. Jovanović je studentima poručio kako to nisu dužni činiti.

"Nijedan profesor ne može od studenta tražiti da dođe na ispit s njegovom knjigom i da to bude dokaz da je učio iz te knjige. Student mora pokazati znanje temeljem kojeg će položiti ispit, a ja od svakog profesora očekujem da zaista napiše knjigu. To je njegov zadatak i nešto sasvim najnormalnije što mora biti na nivou akademske zajednice. Naime, ako profesor nije u stanju napisati udžbenik za kolegij koji predaje, onda ne može biti profesor", naglasio je Jovanović.

I dok ministar tvrdi da to profesori ne smiju raditi, to se na nekim fakultetima ipak događa. Hoće li biti nekih sankcija?

"Pa vi znate da je Sveučilište autonomno i da ja kao ministar ne mogu sankcionirati niti jednog nastavnika na Sveučilištu, ali mogu tražiti da Sveučilište ima etičke kodekse i da se ponaša u skladu s njima. Ponavljam, profesor mora napisati udžbenik jer onda ne ispunjava osnovne uvjete i zadatke koje ima, dakle da pripremi literaturu i udžbenike za svoje studente, ali kupovina udžbenika ne može biti uvjet da bi student pristupio ispitu i da o tome ovisi njegova ocjena. Njegova ocjena ovisi o znanju, a kvalitetan student se može pripremati iz više udžbenika", kaže ministar, koji je svjestan da korupcije ima, ali obećava da će tome stati na kraj.

"Jedan od najvažnijih zadataka je da se korupcija iskorijeni u najvećoj mogućoj mjeri. Posebno je bitno da obrazovni i zdravstveni sustav nemaju korupciju. Zbog toga što je jedno od glavni prava svih nas da imamo svi jednako dostupno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Za to sam se zalagao još i kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća u provedbi strategije suzbijanja korupcije. To će i dalje biti zadatak mog ministarstva", zaključio je Jovanović.

Pročitajte više