Jovanović: Ovo kašnjenje neće ugroziti egzistenciju učitelja i nastavnika

Foto: Hina

"NAKNADE za prijevoz učiteljima i nastavnicima bit će isplaćene u siječnju i egzistencija im ni na koji način neće biti ugrožena", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je pojasnio zašto je došlo do kašnjenja i koji su bili prioriteti u isplatama.

Ministar obrazovanja razumije učitelje i nastavnike zbog, kako kaže, dvotjednog kašnjenja naknada za prijevoz. Razumije i sindikate i oporbu, no jedino se pravo ima ljutiti ministar financija.

"Jedini koji se ima pravo ljutiti na mene je ministar financija Slavko Linić. Dakle, ministar financija je u pravu, kad je rekao da sam trebao biti odrješitiji u pregovorima sa sindikatima i raskinuti granske kolektivne ugovore, no to nisam učinio. Nisam učinio preko noći, preko koljena. Pregovarao sam sa sindikatima cijelo ovo vrijeme, želeći naći rješenja da plaće, naknade za prijevoz ne budu umanjene u ovoj godini. I u tome sam uspio", istaknuo je Jovanović.

Naknade nisu smanjene. Sedam milijuna su veće u odnosu na lani. Da je raskinuo ugovore, ne bi nedostajalo 23 milijuna kuna, no naknade bi bile manje, a prosječna iznosi 300 kuna.

"Zašto sam odlučio da ću isplatiti međumjesni prijevoz učenika, zato što sam smatrao da je to prioritet. Zašto sam odlučio da ćemo isplatiti 23 milijuna kuna za darove za djecu, zato što je prosinac mjesec u kojem govorimo da se radi o danu dječje radosti i zato što će zahvaljujući tom iznosu od 23 milijuna kuna, dio učitelja dobiti čak više nego što bi dobio naknadu za prijevoz", istaknuo je Jovanović.

Prema ministrovoj računici, bez novca za prijevoz, nastavnici i učitelji bit će samo četiri dana jer nastupaju praznici, a naknade će biti isplaćene u prvom tjednu siječnja.

"Ako su naši učitelji 15.11. dobili naknadu za prijevoz, to znači da je to do 15.12. To pada na nedjelju, tako da bih ja trebao isplatiti 16.12. tu naknadu, za preostala četiri radna dana u prosincu. 20.12. počinju školski praznici, koji traju do 13. siječnja. Prema tome, naknadu za prijevoz svim učiteljima isplatit ćemo u prvom tjednu siječnja i to za prosinac i za siječanj. Mislim da ovo kašnjenje i ta četiri radna dana koja su u prosincu, neće ni na koji način ugroziti funkcioniranje školstva, niti egzistenciju učitelja", zaključuje Jovanović.

HDZ traži Jovanovićevu ostavku

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović mora podnijeti ostavku zbog toga što su učitelji i profesori u prosincu ostali bez putnih troškova i božićnice, ustrajali su i danas u svojim zahtjevima HDZ-ovi saborski zastupnici.

Što će se dogoditi s prijevozom i obvezama prema učiteljima i profesorima, pitala je HDZ-ova Ivanka Roksandić u saborskoj raspravi o zakonu o predstečajnoj nagodbi dodavši kako bi takav zakon trebalo donijeti i za ministarstva koja ne mogu ispoštovati obveze prema svojim djelatnicima.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta probilo je svoj proračun pa su ga druga ministarstva financirala sa 600 do 700 milijuna kuna, odgovorio joj je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Dodao je, međutim, kako je odgovornost na ministru da osigura sredstva za prijevoz u okviru novca kojim raspolaže njegovo ministarstvo.

Ministar Jovanović potrošio je više nego je imao i mora dati ostavku, što bi bio minimum pristojnog ponašanja, poručio je HDZ-ov Dujomir Marasović.

Pročitajte više