Jovanovićevo ministarstvo protiv postavljanja kondomata u srednje škole

Foto: Shutterstock

UDRUGA Ekološko socijalni forum osmislila je i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predložila projekt postavljanja kondomata u srednjim školama i učeničkim domovima u Hrvatskom.

"Držimo da bi se mladi putem kondomata puno lakše odlučivali na kupnju kondoma nego u trgovačkim centrima i ljekarnama te da se tako štiti njihova intima i privatnost. Mišljenja smo da kondomate treba postaviti upravo tamo gdje ima najviše mladih a to su srednje škole", poručuju iz Ekološko socijalnog foruma.

O svom projektu izvijestili su i ministarstvo Željka Jovanovića, od kojeg su tražili potporu. Naišli su na odbijenicu. U pisanom odgovoru koji su dobili od pomoćnice ministra Ankice Nježić stoji kako ministarstvo ne vidi opravdan razlog za postavljanje kondomata u srednje škole.

"S obzirom na činjenicu da se kondomati u pravilu postavljaju na mjestima na kojima se okuplja populacija kojoj je kondom brzo potreban (bazeni, kolodvori, noćni klubovi, hoteli, studentski domovi), smatramo da ne postoje razlozi i opravdanost za postavljanje kondomata u srednje škole", poručuje Nježić.

Iz ministarstva poručuju kako podržavaju aktivnosti Ekološko socijalnog foruma na promociji spolno odgovornog ponašanja. Naglašavaju i da statistike pokazuju kako dio mladih osoba "zanemaruje činjenicu da je uzajamno vjerna veza između dvije zdrave osobe najprimjerenija zaštita od spolno prenosivih bolesti", te je kod takvih osoba, koje su sklone mijenjanju partnera, upravo redovita i ispravna uporaba kondoma jedini način da se zaštite od spolnih bolesti.

Pročitajte više