Julian Assange: Internet je postao prijetnja, oni koji nas prate znaju sve o nama

Foto: AFP

"ONI KOJI nas prate znaju o nama više nego mi sami", tvrdi Julian Assange u intervjuu za svog srbijanskog izdavača Albion Booksu, kojeg objavljuje dnevni list Danas.

"Bolest koja je zahvatila internet zahvaća i svako naše društvo pojedinačno, kao i čitavu civilizaciju. Ta bolest, koja se sve više širi, s jedne strane apsolutni je nadzor cjelokupnog telekomunikacijskog prometa koji se dešava na internetu: to su naše financijske transakcije, intelektualne ideje, međusobne veze, a s druge strane to su novi načini kontrole ovih tokova informacija, pokušaj nadziranja samog krvotoka globalne civilizacije", kaže Assange.

"Ovakav razvoj situacije vodi prema novoj transnacionalnoj distopiji u razmjerima koji nikada prije nisu viđeni. Ona ne utječe samo na jednu zemlju u jednoj regiji, već na čitav svijet. Utječe na sve zemlje u isto vrijeme, jer su sve zemlje na internetu. U pitanju je najveća krađa u ljudskoj povijesti. Naprimjer, američka Nacionalna sigurnosna agencija, najveća državna obavještajna agencija, Kongresu je priznala da dnevno izvrše više od 1,6 milijardi presretanja", rekao je Assange.

"Google zna više o vama nego vaša majka"

Internet je, tvrdi osnivač WikiLeaksa, postao prijetnja za društvo. "Tenkovi" su ušli u cyber prostor. Postoje dva načina na koje se građani mogu zaštititi i boriti se protiv ovog problema, kaže Assange.

"Prvi je da svoj način komunikacije prilagodimo rizicima koji de facto postoje - to znači da budemo mnogo oprezniji u komunikacijama i vezama koje se dešavaju u online svijetu. Da budemo svjesni da sve te informacije prikupljaju velike države poput SAD-a i prosljeđuju ih, ne samo svojim državnim agencijama, već i svojim korporacijskim partnerima, koji su pokrovitelji ili su tehnički povezani s velikim obavještajnim agencijama, kao i s drugim državama s kojima imaju saveznički odnos. Druga mjera je primjena kriptografske tehnologije koja, kada se pravilno koristi, pruža zaštitu i od najmoćnijih država", kaže Assange.

"Što možete učiniti ako Google i Facebook znaju više o vama nego vaša majka? Google recimo zna što ste pretraživali prije godinu dana, prije dva mjeseca, prije tri dana, a vi to ne znate, tako da ima jako malo stvari koje možete učiniti, a da moćne države i njihovi korporacijski saveznici neće već unaprijed znati.[...] Jedini način da budemo slobodni je da spriječimo te organizacije da znaju tko smo ili o čemu komuniciramo. A da bismo to postigli, nužno je koristiti kriptografiju", kaže Assange.

Pročitajte više