Juris Protecta: Na našu inicijativu mijenja se Zakon o HRT-u, peticiju potpisalo više od 12.500 ljudi

UDRUGA Juris Protecta od predsjednika Sabora Borisa Šprema dobila je pismo u kojem stoji da će se pokrenuti postupak za donošenje novog Zakon o HRT-u.

"Na temelju Poslovnika Hrvatskog sabora upućujem na razmatranje Poticaj Zlatka Zeljka ispred Juris Protecte, za donošenje novog Zakon o HRT-u", napisao je 17. travnja Boris Šprem.

Peticiju za mijenjanje zakona potpisalo preko 12.500 ljudi

Juris Protecta piše da je iz toga pisma vidljivo da se na osnovi njihove inicijative i peticije namjerava pokrenuti postupak za donošenje novog Zakona o HRT-u. Iz Udruge se zahvaljuju svim potpisnicima peticije kojih je bilo više od 12.500.

Udruga upozorava i na svoju peticiju za zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa, "koja ima za svrhu onemogućiti daljnju ozakonjenu pljačku i stvoriti prvu pretpostavku za funkcioniranje pravosuđa i gospodarskog razvoja u Hrvatskoj, a time istovremeno spriječiti masovno kršenje ljudskih prava stotinama tisuća građana u Hrvatskoj zbog dugotrajnosti sudskih postupaka, koji nerijetko traju i 30 i više godina".

"Lihvarske odvjetničke tarife"

"Nefunkcioniranje pravosuđa je glavni uzrok za gospodarsku nerazvijenost, pomanjkanje investicija, masovnu nezaposlenost, masovno kršenje ljudskih prava, beznađe i time genocid jednog cijelog naroda. S druge strane glavni uzrok za nefunkcioniranje pravosuđa u Hrvatskoj su lihvarske odvjetničke tarife koje su masovno otjerale kompetentne suce sa sudova u odvjetnike, dovele do masovne pljačke građana i pravnih osoba, te stvorile sukob interesa građana i odvjetnika zbog naplate astronomskih cijena za svako održano ročište i svaki podnesak sudu, suprotno europskim standardima prema kojima su odvjetničke tarife regulirane paušalnim iznosima i ne ovise od broja ročišta i podnesaka sudu", zaključuju iz Juris Protecte.

Pročitajte više