Jutros su stigli u Dubrovnik: Dupini američke mornarice pomažu u razminiranju hrvatskog podmorja!

Ilustracija: Shutterstock

U DUBROVNIKU, točnije u lučici u Velikom Zatonu, u petak 27. rujna će biti predstavljena zajednička mornarička vježba "Dolphin 2013", u sklopu koje će šest posebno obučenih dupina iz sastava Mornarice SAD-a sudjelovati u podvodnom tehničkom pretraživanju. Vježba će se održavati u sklopu programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj i Glavni stožer Oružanih snaga RH, a bit će simulirane i operacije iz mirovnih misija UN-a.

Dupini su u Dubrovnik stigli jutros izravnim posebnim letom iz mornaričke baze SAD-a u San Diegu, u pratnji američkih znanstvenika zaduženih za njihovu skrb.

Dupini će pomoći roniocima u pretraživanju hrvatskog podmorja i lociranju zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zahvaljujući svojim jedinstvenim biološkim sonarnim sposobnostima, pronađena neeksplodirana ubojna sredstva označit će GPS koordinatama, po kojima ih kasnije mornarički ronioci identificiraju. Zahvaljujući tome bit će označene lokacije  minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz dva svjetska rata, Domovinskog rata te operacija koje je NATO provodio potkraj 1990-ih. Taj zapisnik bit će na kraju zajedničke vježbe uručen predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, s čijim Uredom za razminiranje je ovaj dio vježbe koordiniran.

Odmah po slijetanju posebnim zrakoplovom tipa C-17 Globemaster, dupini su dobili najbolju moguću skrb hrvatskih veterinarskih timova kako bi bio obavljen rutinski pregled nakon leta, nakon čega su posebnim prijevozom prebačeni do mora.

Šest dupina koji su jutros stigli u Hrvatsku zovu se Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro, a pripadaju vrsti Dobrih dupina (Tursiops truncates).

Pročitajte više