Južnoafrički ministar zdravstva optužio farmaceutsku industriju za "sotonsku i genocidnu urotu"

Foto: Guliver image/Getty images

JUŽNOAFRIČKI ministar zdravstva Aaron Motsoaledi je u razgovoru u petak optužio multinacionalne farmaceutske tvrtke da rade protiv njegovog plana reforme prava na patent i ukazao na "sotonsku i genocidnu urotu". Njegovom reformom bi se pojednostavila izrada generičkih jeftinijih lijekova i njezina izrada bi mogla trajati dvije ili tri godine.

Tjednik Mail&Guairdian ima dokument na devet stranica, bespoštedno lobiranje koji industrijalci namjeravaju pokrenuti kako bi se uz pomoć američkog financiranja suprotstavili planu.

"Ne koristim jake termine, već prikladne. To je genocid", rekao je Motosaledi za Mail-Guardian i precizirao da "taj dokument može na smrt osuditi brojne Južnoafrikance".

Sadašnji sustav omogućuje farmaceutskim tvrtkama dobivanje brojnih patenata, pod izgovorom inovacija, kako bi zaštitile nove verzije istog lijeka i unovčile velika ulaganja u istraživanja i razvoj za višu monopolnu cijenu, uz zabranu izrade generičkih lijekova drugih tvrtka, tvrde nevladine organizacije.

Reforma bi prekinula tu praksu i vlada se nada da će moći distribuirati anti-retroviralne tretmane za oko 6,4 milijuna seropozitivnih po nižoj cijeni. Tretmane protiv raka i tuberkuloze bi također mogle preuzeti agencije zdravstvenog osiguranja.

Farmaceutska industrija i udruga Ipasa, koja predstavlja južnoafričke podružnice većine velikih svjetskih laboratorija, planiraju kampanju u Pretoriji. Oni žele dokazati pacijentima da nedostatan pristup lijekovima nema veze s intelektualnim vlasništvom, već s nekompetencijom vlade, pobunio se Motsoaledi. "Ne namjeravaju utjecati na vladu, već na tvrtku kako bi se okrenula protiv vlade".

Prema Mail&Gurdian, Ipasa je za kampanju angažirala američku lobing tvrtku Public Affairs Engagement. Na pitanje Mail-Guardian, Val Beaumont, glasnogovornik Ipase je rekao da tvrtka razmatra razne strategije.

Pročitajte više