KBC Split: Bebi s Mljeta život nije nesporedno ugrožen

Foto: Duje Klarić/Cropix

JOŠ JEDNOM se na djelu pokazala dobra suradnja splitske jedinice za intenzivnu njegu djece i MORH-a. Naime, jutros je KBC Split zaprimio prerano rođenu bebu s Mljeta koju su helikopterom prevezli iz Dubrovnika.

Iako iz MORH-a stižu informacije kako su bebu na tom putu morali spašavati reanimacijom, pri čemu su sudjelovali i članovi posade, to se na sreću nije dogodilo. Ovu informaciju je demantirao voditelj dječje jedinice intenzivnog liječenje KBC-a Split Julije Meštrović i dodao kako se beba trenutačno nalazi u inkubatoru i život joj nije neposredno ugrožen.

"Sad je to novorođenče u jedinici intenzivnog liječenja djece i mi ćemo nastaviti dalje sve postupke liječenja prema protokolima", rekao nam je Julije Meštrović iznenađen ovolikim interesom medija za ovaj slučaj. Naime, kaže nam kako je ovo bila za njih rutinska akcija.

Sustav jako dobro funkcionira


"Jedinica intenzivnog liječenja KBC-a Split ima najviše iskustva u transportu djece općenito. S jedne strane imamo transport novorođenčadi iz Dubrovnika u Split, a osim toga djecu prevozimo na liječenje u Zagreb kad neke okolnosti zahtijevaju i to je sustav koji jako dobro funkcionira", kaže Meštrović te dodaju kako je splitski KBC jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u regiji po svojoj dobroj organiziranosti u ovakvim, hitnim slučajevima.

"Transport životno ugroženog djeteta je jedan posebno zahtjevan zadatak u kojem treba biti educirano osoblje, mora se imati dobra oprema te biti dobro organizirani. Mi smo uspjeli povezati cijeli prostor od Zadra do Dubrovnika, a tu je i suradnja sa Zagrebom gdje je potrebno. To je jedinstveni primjer dobre organizacije sustava na koji zbilja možemo biti ponosni. Malo gdje je to tako dobro organizirano", ističe Meštrović.

"Posadu ETH činili su kapetan satnik Ante Siniša Kozina, kopilot poručnik Filip Petrinjak te tehničari letači natporučnik Božo Kuduz i narednik Boris Melvan.

U ovoj godini helikopterske posade iz Divulja prevezle su 20 trudnica sa započetim porođajima dok je jedna od njih i rodila dječaka u helikopteru HRZ i PZO iznad Bračkog kanala. Bio je ovo 383-i pacijent u ovoj godini kojeg su helikopterske posade HRZ i PZO zračnim putem prevezle do Kliničke bolnice Split i drugih medicinskih ustanova u RH", priopćili su iz Ministarstva obrane.

Pročitajte više