Kad ne možemo sami, pokazat će nam Norvežani: Vladi, sindikatima i poslodavcima uskoro poduke iz socijalnog dijaloga

Foto: FAH

KAD već ne mogu sami, o jačanju tripartitnog socijalnog dijaloga hrvatsku Vladu, sindikate i poslodavce o svom će trošku podučavati norveški stručnjaci, koji u tome imaju osamdesetgodišnje iskustvo, rečeno je nakon današnje konferencije na kojoj su uz norveškog veleposlanika Henrika Ofstada i predstavnike sindikata i poslodavaca sudjelovali potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar finacija Boris Lalovac.

Sudionici sastanka suglasili su se u izjavama novinarima da Hrvatska više nema vremena za sukobe socijalnih partnera, već se nakon utvrđenih ciljeva trebaju tražiti zajednička riješenja, a svi partneri biti od početka uključeni u sve faze izrade i donošenja programa i odluka.

Mrsić: Iskustva norveških kolega dobrodošla

"Iskustava norveških kolega poslužit će da tripartitni odnosi budu kvalitetniji, jer je to najbolji način u borbi protiv krize", rekao je ministar Mrsić.

Najavio je da će ubrzo svi partneri sjesti za stol i pokušati dogovoriti zajedničko stajalište kuda Hrvatska treba ići i kako se razvijati. Dijalog je bitan za ključne reformske poteze i važno je imati konsenzus sva tri partnera, poručio je Mrsić.

Novosel: Od 1996. idemo "dva koraka naprijed - jedan nazad"

Projekt smo odabrali jer smo svjesni da u posljednjih 15-20 godina, a posebno od 1996. kada je uveden institut tripartitnog dijaloga, idemo "dva koraka naprijed - jedan nazad", a proteklih nekoliko godina otišli smo možda i dva koraka unazad, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

U europskim zemljama koje bilježe gospodarski rast socijalno partnerstvo je na visokoj razini i upravo na takvim primjerima želimo da i u Hrvatskoj socijalni dijalog pridonese razvitku i izlasku iz krize, dodao je Novosel.

Majetić: Nedostaje pravi dijalog


Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je da Hrvatskoj u svakom segmentu nedostaje pravi dijalog, a u krizi nema alternative socijalnom dijalogu.

Poslodavcima je drago da se napokon krećemo u pravcu zajedničke vizije kakvu Hrvatsku želimo razvijati i da se o tome dogovaraju Vlada, sindikati i poslodavci, poručio je Majetić.

Ofstad: Dijalog među socijalnim partnerima bio je ključan za razvoj Norveške

Veleposlanik Ofstad ocijenio je atmosferu na današnjoj konferenciji vrlo pozitivnom, istaknuvši kako mnogi smatraju da je upravo dijalog među socijalnim partnerima zaslužan za razvoj Norveške.

U hrvatsko-norveški projekt uključeni su Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca, te Norveška konfederacija sindikata i Konfederacija norveških poduzeća.

Projekt je rezultat provedbe Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i Norveške o provedbi financijskog mehanizma za razdoblje 2009.-2014. u okviru programskog područja "Humani rad i tripartitni dijalog".

Pročitajte više