Kajin: Treba objaviti i imovinske kartice bivših sudaca i državnih odvjetnika

Foto: FAH

HRVATSKI sabor sam bira šefove agencija, pa ih sam može i smijeniti, poručio je u četvrtak zastupnik Damir Kajin (ID) u Saboru, problematizirajući nalog Agencije za zaštitu osobnih podataka da se s intereneta povuku dijelovi dužnosničkih imovinskih kartica.

"Šefove ovih agencija izabrali smo sami, pa ih možemo sami i smjeniti", izjavio je Kajin nakon stanke i istaknuo da "imovinske kartice moraju ići van".

Smatra da bi suci i dužnosnici DORH-a trebali biti prvi koji će objaviti imovinske kartice, a da bi objava trebala vrijediti i za direktore javnih i komunalnih poduzeća, gradske pročelnike. "Mnogi kažu da su mnogi (suci) puni kao brodovi, čak kažu da Sabor djeluje kao vrtić za neke suce", ustvrdio je Kajin.

Trebalo bi, dodaje, objaviti i kartice sudaca i državnih odvjetnika koji su do prije pet godina radili u tom sustavu i institucijama, a danas su odvjetnici, javni bilježnici, kao i imovinske kartice direktora javnih i komunalnih poduzeća. "Neki imaju čak i dvorce. Kako? E, to bih i ja želio znati", rekao je Kajin.

Podsjetio je da se u petak obilježava 70. godišnjica pobjede nad fašizmom, te poručio kako je protiv ideje da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg. "Čitam da bi Zagreb mogao promjeniti ime Titova trga u kazališni – svašta", naglasio je Kajin.

Komentirao je i prijepore oko obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Svibanj je u Hrvatskoj uvijek rezerviran za povijesne lekcije, ali kako je moguće da se ne možemo dogovoriti o načinu obilježavanja Oluje, upitao se Kajin i poručio kako je to iracionalno i nedogovorno.

Ponekad valja popustiti ma tko da u tome sudjelovao, dodao je i istaknuo kako prijepori oko proslave nisu dobri zbog budućnosti ove zemlje, ovih i novih naraštaja.

Pročitajte više