Kajin otkrio tko je sve primao mito od Hypo banke: "Istra je praonica novca"

Screenshot: HRT

NEZAVISNI saborski zastupnik Damir Kajin kazao je kako su "austrijska banka Raiffeisen i štajerska Hypo banka iz Koruške opljačkale Hrvatsku uz blagoslov hrvatskih vlasti" te da bi ih trebalo nacionalizirati.

"Kada govorimo o Hypo banci, matica Hypo banke nije na Pagu, Pag je sitnica.  Matica je u Istri, matica je u Zagrebu. Ovo što je procurilo o Paškim rebrima, procurilo je iz MUP-a, jer su oni, kao i DORH, i neki mediji, i neki od nas u politici, dobili završno izvješće krim policije iz Austrije", rekao je Kajin u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Kajin je također kazao kako policija "udara po neistomišljenicima".

"I treba udarati, ali štiti svoje koalicijske partnere u Istri, to je odlika policijske države. Neka se vrši pravda, pa makar svijet propao, ali to se na taj način ne radi", pojasnio je Kajin.

"MUP pušta ono što im odgovara"

U emisiji se pozvao na završno izvješće austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda u kojem se, između ostalog, govori o kriminalnoj hobotnici glede Paških rebara, ali i o onome što se događalo u Zagrebu, Istri i na drugim mjestima. Napominje kako je taj dokument dostupan DORH-u, MUP-u i hrvatskoj vlasti. Smatra da MUP "jednostavno pušta ono što im odgovara" te da se pozornost treba usmjeriti i na Istru.

Kajin je govorio o "desetak, petnaestak imena iz tog izvješća koje su primale mito".


"To vam je sve išlo preko Naperotića i Mirovića", kazao je Kajin i dodao da "može govoriti o datumima kada je koja isplata išla".  Spomeno je i nekoliko imena, no prezimena nije spominjao.

"Istra je praonica novca, ali zadnjih deset godina se ne događa ništa. Ili ćemo početi govoriti o imenima i prezimena, ili ćemo se nastaviti valjati u žabokrečini", poručio je Kajin.

"Radilo se o sprezi bankarstva i lokalne politike"

Ljubo Jurčić smatra kako se u cijeloj aferi oko Hypo Banke ne može okrivljavati samo nadzorna tijela banaka.

"Radilo se o sprezi bankarstva i lokalne politike", izjavio je Jurčić. Gledajući Hrvatsku, smatra da je odgovorna austrijska država, jer ne postoje regulatori na nivou županija, već regulator za cijelu državu.

Jurčić smatra da austrijski ministar financija može tvrditi da nije imao saznanja vezano uz aferu, no to ne vrijedi za središnju banku.

"Povjerenstvo smatra da su austrijski političari znali mnogo toga"

"Bilo je indikatora da nešto nije u redu. To je mala banka i rastu kapitala s dvije na 42 milijardi, trebalo je barem tehnički provjeriti vjerodostojnost", dodao je Jurčić.

Michael Nikbakhsh, urednik gospodarske redakcije austrijskog tjednika Profil, kazao je kako se u Austriji provode istrage na tri razine: gospodarskoj, kazneno-pravnoj i političkoj.

"Prije nekoliko dana pokrenut je rad parlamentarnog istražnog odbora u Beču i to će povjerenstvo istražiti mnoga pitanja npr. zašto je postojalo jamstvo koruške vlade i zašto austrijske porezne vlasti nisu prepoznale razmjere ovog problema. Šteta je 10 milijardi eura, a moguće je da će biti i viša. Povjerenstvo smatra da su austrijski političari znali mnogo toga, da su donijeli loše procjene, no nemamo naznake da je netko financijski profitirao, a Jörg Haider je mrtav", rekao je Nikbakhsh u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Pročitajte više