Kako Europljani vide Hrvatsku, a kako Hrvati vide EU?

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HRVATSKA postaje punopravna članica Europske Unije. Nakon burnog slavlja već u ponedjeljak ćemo se probuditi kao dio europske obitelji. Istražili smo kako Europljani vide Hrvatsku i kako Hrvati vide Europsku uniju. Na zagrebačkim ulicama smo razgovarali sa strancima, ali i domaćinima.

1. srpanj 2013. ostat će zlatnim slovima upisan u hrvatskoj i europskoj povijesti. Hrvatska postaje 28. članica Europske unije. Grad Zagreb je već u elitnom europskom društvu, mišljenja je gradonačelnik Milan Bandić, a sada ćemo samo dobiti službenu potvrdu.

"Prvog ujutro će biti novi dan, Sava će teći prema Brodu, a moramo raditi dalje. Treba proslaviti dostojanstveno. Što se mene tiče, Zagreb jeste europska metropola, ali formalno će taj certtifikat i ulaznicu doživjeti 1. srpnja", rekao je Bandić.

Zagreb i strani turisti već vide kao europsku metropolu. Sviđaju im se ljudi, građevine i naravno gastronomska ponuda. O Hrvatskoj u Europskoj uniji imaju samo dobro mišljenje.

"Mislim da je to, zapravo jako dobro. Zemlja možda može postati bogatija"
"Hrvatska će u EU biti mnogo pristupačnija stranim turistima. Jednog dana im neće trebati viza prilikom prelaska granice. To je dobro"

Zagrepčani ne očekuju čudo, 1. srpanj bit će za većinu uobičajeni radni dan. Smatraju da se za obične ljude neće ništa previše promijeniti.

"Meni osobno ne, neće se ništa promijeniti. Život ide dalje. Ne znam što se očekuje. Nema čuda"
"Mislim da se za obične građane neće ništa promijeniti. I dalje ćemo živjeti kako smo živjeli, boriti se svaki dan i to je to"

Bez obzira što prilike u našem okruženju nisu blistave, većina građana se nada normalnim plaćama, mirovinama i boljim prilikama za mlade.

"Da ćemo moći živjeti od svojih plaća i nešto steći si, a ne stalno u dugovima biti"

Većina mladih u Eropskoj uniji vidi priliku za sebe, dok su njihovi djedovi i bake još uvijek skeptični kada je naše članstvo u pitanju.

"Meni je to sve u redu. Promjene su dobra stvar"
"To je meni žalostan dan. Uopće se ne veselim, dapače. Bit ćemo sluge slugu. Mi nismo uopće spremni, prvo bi trebali srediti malo sebe i svoju situaciju da bi u Europskoj uniji nešto značili i nešto predstavljali"

Kakvo god mišljenje imali, Europsku uniju ne možemo izbjeći jer nam je na vratima. Tek kada ih otvorimo možemo vidjeti što je iza njih. Poželimo si sreću.

Pročitajte više