Kako Hrvatska može iskoristiti prakse naprednih regija EU u izlasku iz krize?

Foto: zagrebforum.eu

ZAGREB FORUM, međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održat će se ove godine po drugi put, 13. i 14. listopada u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti.

Konferenciju organizira Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb i GFS (GoForeSight) Institut, s ciljem promocije inovativnih ideja i rješenja održivog pametnog urbanog razvoja te razmjene znanja i iskustva kroz prakse najnaprednijih regija Europske unije.

Konferencija se ove godine održava pod krovnom temom 'Poticanje razvoja gradova kroz pametne odluke, e-upravu i energetsku održivost', a osam panel diskusija raspodijeljenih u dva dana održavanja bavit će se i aktualnim pitanjima poput novih načina financiranja projekata - ecofundinga i etičkog bankarstva, socijalnog poduzetništva te reindustrijalizacije gradskih regija. U fokusu će biti primjer iznimno uspješnog i brzog razvoja regija Katalonija i Baskija, koje su postale sinonim za pametan i održiv regionalni razvoj unutar EU, ali i uspjeh Grada Preloga u Međimurskoj županiji.

Zagreb Forum će ugostiti ukupno 30 predavača i panelista, od koji desetak uglednih međunarodnih stručnjaka na svojim područjima, a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i regije.

"Želja nam je postati tradicionalnim godišnjim okupljanjem hrvatskih i svjetskih kreativaca koji predstavljanjem ideja i razmjenom znanja mogu iznjedriti inovativne modele razvoja koji su, naposljetku, i načini izlaska iz krize" kaže Frane Šesnić, inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Zagreb Forum ove godine kroz osnivanje hrvatskog 'čvora' postaje i platforma The Millennium projecta UN-a, think tanka koji okuplja futuriste, znanstvenike, gospodarstvenike i političare iz cijeloga svijeta, posvećene unapređenju globalnih predviđanja na svim područjima, od održivog razvoja i ekologije do problema siromaštva u svijetu. Kroz ovaj projekt Zagreb Forum postaje mjesto razmjene najboljih globalnih razvojnih praksi, a Hrvatska postaje dio mreže 50 čvorova koji diljem svijeta promišljaju načine stvaranja prosperitetne budućnosti.

Pročitajte više