Kako je stradao Tvrtko Pašalić: Zbog gluhoće nije služio JNA, a onda opet oglušio na južnom bojištu?

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Šibeniku već gotovo pune tri godine istražuje invaliditet umirovljenog vojnog policajca, pukovnika Tvrtka Pašalića, bivšeg dozapovjednika vojne policije u Šibeniku, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica za ratni zločin u zatvoru u Kulinama.

Rojs vojnom policajcu potpisao potvrdu o stradavanju?

Pašaliću je vojni invaliditet priznat temeljem stradavanja na južnom bojištu u lipnju 1992. godine. Oglušio je i ozlijedio kralježnicu. Potvrdu o stradavanju mu je potpisao general Ljubo Ćesić Rojs. Zašto on, nije najjasnije, budući da Rojs u ni u kom smislu nije mogao biti nadređen Pašaliću, dok je na južno bojište stigao tek koncem 1993. godine, dakle, više od godinu dana nakon Pašalićevog stradavanja.

Kad je Pašalić stigao stradati na južnom bojištu?

Nejasno je i kako je Pašalić stradao na južnom bojištu u lipnju 1992. godine. Prvu polovicu mjeseca proveo je na relaciji Split - Šibenik, potpisujući naloge za privođenje sumnjivih Srba i šaljući izvještaje šefu hrvatskih obavještajaca Josipu Perkoviću. Potom je 18. lipnja, a to i sam priznaje, otišao braniti svoju rodnu Derventu. Koncem mjeseca vidjeli su ga u Zagrebu na sprovodu Miru Barešiću, koji je godinu dana ranije stradao u patroli u kojoj je bio i Pašalić. Državno odvjetništvo odnedavna po službenoj dužnosti ponovno istražuje okolnosti Barešićeve smrti, i to po prijavi umirovljenog vojnog policajca Marija Barišića, koji je podnio i prijavu protiv Pašalića zbog lažnog invaliditeta.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku potvrdilo nam je da vodi istragu oko stradavanja Tvrtka Pašalića. Nisu, međutim, još donijeli državnoodvjetničku odluku. Obrada u predmetu dugo traje, jer su se potrebni podaci o prijavljenom prikupljali preko Interpola BiH i Srbije, izvijestila nas je općinska državna odvjetnica Irena Senečić.

Nije nam precizirala o kakvim se podacima radi, no pretpostavlja se da je riječ o Pašalićevom vojnom kartonu iz bivše države.

Nesposoban za JNA ušao u specijalne postrojbe MORH-a

Premda hrvatskom tužilaštvu treba nekoliko godina da pronađu traženo, kolege iz tjednika Extra magazina iz Republike Srpske zatražili su i bez problema za par dana dobili dokument koji bi mogao biti prilično značajan, ako ne i presudan za istragu invalidnosti Tvrtka Pašalića. Općina Derventa, tj. njihovo Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu izdalo im je uvjerenje prema kojem je Tvrtko Pašalić proglašen nesposobnim za služenje vojnog roka u JNA. Takvim ga je oglasila regrutna komisija u Tuzli u rujnu 1974. godine. Razlog? Gluhoća. Kao i s južnog bojišta, samo 18 godina ranije. S obzirom da zbog invaliditeta nije služio JNA, Pašalić je očito bio idealan da ga se postavi prvo u specijalne postrojbe MORH-a, odnosno, diverzante, a potom i da mu se dodijeli pukovnički čin za zasluge u vojnoj policiji.

Traže pomoć Interpola, a dokumenti im ispred nosa?

Uvjerenje Općine Derventa ima još jedan značajan podatak koji kaže da se Pašalić odjavio iz Dervente te su "vojno-evidenciona" dokumenta dostavljena u Šibenik u rujnu 1982. godine. Eto iznenađenja. Što onda Državno odvjetništvo iz Šibenika toliko dugo godina traži od Interpola BiH i Srbije, ako su im papiri stotinjak metara od ureda?

Pročitajte više