Kako kazniti zastupnike koji ne dolaze na sjednice?

Foto: Hina

KAKO bi pokušali riješiti problem uglavnom poluprazne sabornice prilikom rasprava klubovi zastupnika usuglašavaju kodeks etičkog ponašanja kojim bi se uvele novčane kazne za zastupnike koji neopravdano izostaju sa sjednica, ali i uvela određena pravila ponašanja.

Iza kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika krije se predsjednik Sabora Josip Leko. Prema njegovom prijedlogu kazna bi se određivala od mjesečnog paušala koji iznosi 1500 kuna, no još se usuglašava u kojem postotku.

 

Iako većina zastupnika načelno podržava novčano kažnjavanje nesavjesnih kolega ne slažu se oko modela.

Salapić: Kazne trebaju biti veće

HDSSB-ov Josip Salapić smatra da bi se kazne trebale naplaćivati s plaće, a ne paušala jer on služi za rad na terenu. Ističe i da bi kazne trebale biti puno više.

"Dakako, ima plaću 17.000 kuna ili 18.000 kuna i date mu kaznu 300 kuna. Ne znam kakva je to kazna za nedolazak na posao. Za početak bi trebao biti 10ak posto ili 20 posto od plaće pa neka se zamisli onaj tko ne radi, zamisli zašto ne radi, zašto ne dolazi. Jedno je bolest i opravdano je, to je nešto za što postoje zakonski propisi", rekao je Josip Salapić. Za strože kazne zalaže se i DC-ova Vesna Škare Ožbolt.

"1.500 kuna u odnosu na 14.000 kuna, 15.000 kuna, 16.000 kuna, koliko saborski zastupnik dobiva nije neka strašna kazna za saborskog zastupnika koji ne dolazi na sjednicu. Mislim da te kazne trebaju biti drugačije koncipirane, ili veći iznos ili nešto drugo i za to trebamo razgovarati", izjavila je Vesna Škare - Ožbolt.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović ima konkretan prijedlog.

"Plaća se podijeli na dane i svaki dan koji nisi bio, ti se odbije. Vrlo jednostavno", dodala je Ingrid Antičević Marinović.

HDZ: Ovo je samo za imidž vladajućih

I HDZ je za kažnjavenje neodgovornih zastupnika, no poručuju trenutni prijedlog je nejasan i nedorečen, te služi samo popravljanje imiđa vladajućih u zadnjoj godini mandata.. Nužno je sustavno rješenje, poručuje HDZ-ov Gordan Jandroković.

"Ovdje je fokus stavljen samo na one koji formalno ne dođu na sjednice, a što je s onima koji dođu, a nikada se ne javljaju za riječ, pitanje njihovog statusa? Postoje kodeksi Europskog parlamenta koji definiraju obaveze zastupnika, ali i oni naglašavaju u konačnici odgovornost onih zastupnika pred onima koji su ih izabrali", rekao je Gordan Jandroković.

Leko ušutkava zastupnike?

Osim što bi se kodeksom trebala popunuti uglavnom poluprazna sabornica njime se određuju i posebne obveze za zastupnike koji tako primjerice više ne bi smjeli iskazivati netrpeljivost prema drugoj političkoj idelogiji. Također, ne bi smjeli ni davati izjave koje ne mogu potkrijepiti dokazima, što nejasnim drže laburistica Nansi Tireli i Orahova Mirela Holy.

"To je jako teško ispoštovati, s obzirom na činjenicu da se nama obraćaju građani i građanke koji imaju određene probleme i upozoravaju na određena djela. Mi kao zastupnici i zastunice trebamo kontrolirati rad izvršne vlasti pa zbog toga imamo instrumente poput zastupničkih pitanja da upravo nadziremo njihova ponašanja i postupke. Moram se složiti s gospođom Tireli, jako teško provedivo", napomenula je Mirela Holy.

"Ja sada moram doći za saborskom govornicu i imati deset fascikala sa sobom u kojima mi stoje eventualno neki dokazi, onda bi to bila izjava. Vi sada kada mene pitate svaki put pitate ovo je nije moja izjava, ovo je moje mišljenje, jer nemam dokaza za ovo što govorim. Ukoliko želimo nešto kvalitetno onda na ovome moramo još puno, puno toga raditi", rekla je Tireli. Ako se klubovi uspiju usuglasiti Etički kodeks ponašanja trebao bi se usvojiti tijekom aktualne sjednice, pitanje je samo u kojem obliku.

Pročitajte više