Kako se priprema za Božić i obilježava Badnjak u Varaždinu i Slavoniji?

Foto: Tomislav Krišto/Cropix

PRIPREME za Božić u nekim hrvatskim krajevima traju već tjednima, a danas je vrhunac.

Media servis je istražio kako to izgleda u varaždinskom kraju. Kako izgleda obiteljski Božić u Varaždinu otkriva Ladislav Ilčić, suprug i otac četiri dječaka i jedne djevojčice. Badnjak i Božić je vrijeme koje se iščekuje s uzbuđenjem. Nakon kupnje bora stiže najuzbudljiviji dio.

"Na Badnjak se slaže štalica, pastiri, put. Djeca donose kamenčiće, slažemo mahovinu. To je sve dosta uzbudljivo i svi zajedno to radimo", ističe Ladislav Ilčić.

Obitelj Ilčić kiti bor i pjeva božićne pjesme, a zatim se ide na polnoćku.

"Prije polnoćke sviramo i pjevamo u crkvi tako da je to sve skupa nekako ispunjujuće. Zapravo ta polnoćka daje i smisao svemu tome i misa na Božić. Bez toga bi sve ispalo prazno", pojašnjava Ilčić. Na Božić se okuplja brojna obitelj, a na obiteljskom blagdanskom stolu uvijek se zna što će biti.

I nekad, u nekim drugim vremenima, i danas se nađe vremena za obitelj i proslavu Božića. Ipak, ritam života sve je brži.

"Prije smo ipak imali vremena. Znam da smo s tatom izrađivali za Betlehem od gipsa i kartonskih ploča kućice. Danas je to ipak malo manje moguće, prvenstveno zbog mojih obaveza. Djeca bi još rado, ali nekad baš ne stignemo", zaključuje Ladislav Ilčić.

U Slavoniji i danas oživi običaj "položaja"

Na Badnje jutro u nekim slavonskim krajevima oživi običaj "položaja". "Hvaljen Isus, čestitam vam Badnjak, Adama i Evo. Kucilo se, macilo se, prasilo se, janjilo se, jarilo se, ždribilo se, kotilo se, leglo se. Koliko ima na nebu zvizdica, toliko bilo u domu pilića", tim tradicionalnim pozdravom i dobrim željama upućenim domaćinu ranom zorom na Badnje jutro u mnogim slavonskim domovima oživi običaj položaja. Njeguju ga i danas u Budrovcima, selu nedaleko Đakova i u domu Marka Slobođanca.

"Položaj je muško dijete koje, zapravo, sve te želje govori. U narodu je vjerovanje da muška osoba donosi sreću. Zato se žensko dijete ni u kom slučaju ne smije pojaviti nekom prvo u kući i ne ide se u goste ženske nikada ujutro rano nego se baš čeka položaj", pojašnjava Slobođanac.

Za lijepe želje koje mu je uputio položaj, domaćin uzvraža prigodnim darovima.

"Domaćin bi položaja posuo raznim žitaricama - kukuruzom, ječmom, zobi i već što bi se našlo u domu priređeno za tu priliku, a svakako bi se to dijete darivalo. Ako je iz bliže obitelji, dobilo bi oko vrata kobasicu, novaca, bombona, ako bi se našlo, suhog voća, kalotina", nabraja Slobođanac.

Za Badnje jutro u Slavoniji običaj je piti mednu rakiju i jesti posna jela. "Jeo se gnjeckavi grah, pogača, dosta voća ili tikva", ističe Slobođanac.

Pročitajte više