"Kako zvuči svemir" poslušajte danas u Tehničkom muzeju: Ulaz slobodan

Foto: tehnicki-muzej.hr

U SKLOPU izložbe 'Sunčev sustav“ koja je postavljena u zagrebačkom Tehničkom muzeju danas se u organizaciji Tehničkog muzeja i u suradnji s Gong centrom Prema Vama održava poseban glazbeno-edukativni program 'Kako zvuči svemir?', s početkom u 18 sati.

Uz već postojeću edukativno-informativnu izložbu 'Sunčev sustav' kojom se posjetiteljima nastoji približiti izgled, odnosi veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika, posjetitelji će moći saznati i istražiti kako zvuči svemir. Svemir, naime, nije tiho mjesto, ispunjen je stvarnim zvukovima, iako ne baš onakvima kakve smo navikli čuti. Premda se ne radi o zvučnim valovima, mnogi od elektromagnetskih valova i frekvencija oscilacije čestica mogu se prevesti u zvuk.

Posjetitelji događanja moći će uživati u posebnoj zvučnoj kupki koju će izvoditi Silvana Leskovar, voditeljica Gong centra Prema Vama iz Zagreba, uz zvuk gongova, tibetanskih zvučnih zdjela i prirodnih instrumenata.

"Svi koji nam se pridruže uživat će u zvukovima Peter Hess® zvučnih zdjela koje su izrađene od 12 metala, te Planetarnim Gongovima Sunca, Merkura, Venere, Zemlje, Mjeseca, Marsa, Jupitera i Saturna i drugim prirodnim i drevnim instrumentima, koji stvaraju rijeke prekrasnih tonova i nadtonova ritmičkih vibracija te, šireći se prostorom i tijelom, djeluju na svim razinama ljudskog bića,“ najavljuje prof. Leskovar predstojeće događanje.

U 18.00 sati je predviđen obilazak izložbe i razgledavanje NASA-inih snimki planeta Sunčevog sustava, u 18.30 će uslijediti kratko predavanje o planetarnim gongovima, a u 19 sati započinje zvučna kupka. Posjetitelji bi za potpuno uživanje u zvučnoj kupki trebali sa sobom ponijeti prostirke, eventualno i pokrivače i bočicu vode.

Pročitajte više