Kalmeta ne da imovinu, optužnica na čekanju

Foto: FAH

OPTUŽNICA podignuta početkom lipnja protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete i još dvanaestorice, koje USKOK tereti za više kaznenih djela u aferi Remorker, još uvijek je na čekanju, piše portal 057info.

Naime, Kalmeta je uložio žalbu Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda u Zagrebu da mu se uz optužnicu blokira imovina. Dok god je spis na Vrhovnom sudu, prema informaciji glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića, Izvanraspravno vijeće ne može ustanoviti status optužnice.

Optuženi su, prenosi spomenuti portal, u zakonskom roku dali svoj odgovor te je glasnogovornik Županijskog suda najavljivao kako će se krajem kolovoza odlučivati o toj optužnici, a taj rok ovisi o ažurnosti Vrhovnog suda. Kada oni donesu odluku onda će Izvanraspravno sudačko vijeće razmotriti prigovore optuženih i donijeti odluku kojom se optužnica može potvrditi, odbaciti ili dopuniti.

Podsjetimo, optužnica je podignuta za navodno počinjenje kaznenih djela u cestogradnji, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, poticanje na primanje mita, te pomaganje u primanju mita.

Prvookrivljeni je bivši ministar Božidar Kalmeta, dok je bivši državni tajnik Zdravko Livaković drugookrivljeni. Livakoviću je još u istražnom zatvoru zagrebački sud donio rješenje o zabrani raspolaganja imovinom. Njegova tvrtka D&Z uložila je žalbu, ali ju je Visoki trgovački sud odbacio, pa je predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo u registar tvrtke, kojoj je Livaković jedini vlasnik, morala unijeti zabilježbu o odluci suda o određivanju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom Livakoviću da otuđi ili optereti poslovni udjel u tvrtki.

Pročitajte više