Kamo odlazi novac najbogatijeg čovjeka u SAD-u?

OSIM što su ponovno proglašeni najbogatijim osobama godine, Bill Gates i Warren Buffet ujedno su i najveći filantropi na svijetu. Časopis Forbes napravio je istraživanje kako bi utvrdio koliko su najbogatiji ljudi svijeta do danas donirali u humanitarne svrhe te došao do podataka kako su dvojica najbogatijih osoba na svijetu u dobrotvorne svrhe do danas donirala ukupno 45,5 milijardi dolara.

Gatesovo i Buffetovo partnerstvo u humanitarnim akcijama opće je poznato. Buffet je još 2006. godine donirao 10 milijuna svojih dionica, u vrijednosti od 31 milijardu dolara, zakladi "Bill$Melinda Gates", a suradnja se nastavila i u nasljednim godinama. Od 2009. godine pa do danas, procjenjuje Forbes, Buffet je u zdravstvene organizacije diljem svijeta uložio oko 3,9 milijardi dolara, a u edukaciju oko 1,1 milijardu, dok je Gates uložio 8,3 milijarde, odnosno 4,6 milijardi dolara u edukaciju.

Kamo odlazi novac najbogatijeg čovjeka svijeta?

Kako piše magazin Forbes, Gatesova neto vrijednost više nije vezana uz burzovnu "izvedbu" tvrtke koju je osnovao prije 37 godina. Zbog redovne prodaje dionica, Microsoft danas čini samo jednu petinu Gatesove imovine. Kad je Forbes lani slagao top listu 400 najbogatijih Amerikanaca, tada je taj udio iznosio četvrtinu njegove imovine.

Ostatak Gatesova bogatstva je zapravo vezan uz investicijski subjekt Cascade Investment LLC, kojem se sjedište nalazi u Kirklandu, savezna država Washington.

"Možda pomalo iznenađujuće, kralj techa favorizira dosadna ulaganja u stilu Warren Buffeta, poput diversifikacije imovine. Ove godine, na primjer, Gates je kupio dionice Republic Services, koja okuplja 334 tvrtke koje se bave odvozom smeća, 191 aktivno odlagalište i 74 postrojenja za reciklažu. Gates je neko vrijeme bio veliki dioničar u Republic Services, ali ove je godine povećao svoj udio za 16 posto, te sad ima oko 2,2 milijarde dolara vrijednih dionica", piše magazin.

Nadalje, Gates je za 17 posto povećao svoj udio u mreži auto distributera AutoNation, čime njegov ukupni udio u vrijednosti dionica iznosi 680 milijuna dolara. Veliki komad Gatesova bogatstva čini i udio u firmi Ecolab koja se bavi specijaliziranim kemikalijama koje se koriste za čišćenje, u kojoj ima 1,8 milijardi dolara.

Pročitajte više