Kampanja za lokalne izbore počinje tek u ponoć, a već se gomilaju nepravilnosti

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

IAKO već neko vrijeme gledamo izborne plakate, te gotovo svakodnevno slušamo kandidate izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore službeno počinje u ponoć. Trajat će do subote 18. svibnja kada počinje izborna šutnja. DIP je zaprimio više od 5 tisuća lista i kandidatura za vijeća, skupštine, gradonačelnike i župane, koje ćemo birati na lokalnim izborima 19. svibnja.

Bitka za gradove, općine i županije počinje u ponoć, a vodi li se po pravilima pomno će pratiti u Državnom izbornom povjerenstvu, Uredu za reviziju te nevladinim udrugama. U fokusu će biti financiranje kampanja. Prema zakonskim odredbama, svaka stranka, svaki kandidat i svaka koalicija, odnosno neovisna lista za potrebe kampanje mora otvoriti poseban račun.

Zelić: Sve mora ići preko posebnog računa

"Dakle, sve što je predviđeno za kampanju, bilo tijekom neslužbene ili ove službene kampanje, sve mora ići preko posebnog računa. Međutim, postoje različiti načini na koji Vi možete zaobići zakon. Mi se nadamo da će DIP uz jednu kvalitetnu kontrolu, u suradnji s drugim institucijama pronaći sve te rupe kako bi poručili strankama i kandidatima da moraju poštivati zakon i da trebaju biti transparentni", rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Iz DIP-a poručuju: odradit ćemo svoj posao kako treba.

"Sve držimo pod kontrolom i na sve dokazive nepravilnosti ćemo svakako reagirati. DIP zaista nastoji sve nepravilnosti spriječiti i ukloniti svaki prizvuk neke zloporabe koja bi bila na bilo kojem nivou izborne promidžbe", istaknula je potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Petrović: Građani moraju obratiti pažnju na troškove u kampanji

Uz nadležna tijela, ključni u kontroli lokalnih izbora su sami građani, poručuje Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.

"Građani su ti koji bi prvi trebali obratiti pažnju na troškove u kampanji i zapitati se koliko je pojedini kandidat odnosno kandidatkinja potrošio i posebno otkud je taj novac došao. Jer ako netko već u kampanji nije spreman pokazati maksimalnu otvorenost u svom radu onda je teško očekivati da će se ponašati nešto bolje ako eventualno dođe na vlast", naglasio je Petrović.

A nepravilnosti već ima, kaže Zelić iz GONG-a.

"Već su bili slučajevi zloupotrebe korištenja javnih ustanova, bilo škola, bilo bolnica. Isto tako već imamo neke primjere na terenu gdje se birače zastrašuje da glasuju ili ne glasuju za neke kandidate i ako to ne učine izgubit će posao ili neka svoja druga prava", istaknuo je Zelić.

Iz DIP-a ponavljaju da će sve nepravilnosti sankcionirati, a dojave o navodnim ucjenama, kažu, do njih još nisu stigle, a ako dođu, na njih će reagirati.

Službeno dakle bitka počinje, a glavni rivali HDZ i SDP već su odavno označili gradove koji moraju pasti ili ostati pod njihovom kontrolom.

Pročitajte više