Kanalizacija u moru: Traje provjera čistoće mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ilustracija: Index

U TIJEKU je četvrti ovogodišnji ciklus provjeravanja kakvoće mora u Splitsko - dalmatinskoj županiji.

"Ove godine se kakvoća mora ispituje na 148 lokacija. Što se tiče ovog ciklusa, pri kraju smo i imamo izvrsne rezultate gotovo na svim točkama", rekla je iz nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktorica Tatjana Puljak te dodala da su, tamo gdje nisu izvrsni, dobri rezultati, tako da straha za kupače nema.

Jedno od mjesta Splitsko-dalmatinske županije, koje je posljednjih dana posebno bilo pod lupom javnosti, je omiška Lokva Rogoznica / Ruskamen, u kojoj je kanalizacija završila u moru zbog puknuća sabirne jame na koju se godinama ilegalno spaja lokalno stanovništvo.

"Prema našim rezultatima zagađenja nema i moram naglasiti da smo mi uzimali more za analizu 30.6., prije napisa u novinama, i uskoro ćemo imati peti ciklus, dakle, još jedan uzorak, pa ćemo vidjeti o čemu se radi."Puljak je spomenula kako je od ove godine kalendar provjere čistoće mora, koji je stajao na stranicama javnog zavoda, zatvoren za javnost.

"Treba izbjeći manipuliranje, ako netko zna da će ljudi doći i uzeti more za analizu, naravno da neće ispuštati svoje otpadne vode u more. Tako da ćemo na prave rezultate iz Ruskamena ipak pričekati. Nastavni zavod napravio je jednu zanimljivu, besplatnu aplikaciju koja će dobro doći svima.

"Kakva je kakvoća mora na području čitavog Jadrana, može se jednostavno provjeriti na pametnim telefonima tako da se u pretraživač ukuca 'kakvoća mora' i odabere aplikacija koja ima rezultate za svaku točku ispitivanja na hrvatskom Jadranu", rekla je doktorica Tatjana Puljak.

Pročitajte više