Kaos na Tajlandu: Građani prosvjeduju zbog državnog udara, zatvoreno najmanje 150 političara i aktivista

Foto: FAH

VIŠE od tisuću ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Bangkoku protiv državnog udara prkoseći zabrani okupljanja koju je prije tri dana objavila vojska, a zbog vojnog puča Sjedinjene Države otkazale su predviđene vojne vježbe s Tajlandom, prenose agencije.

Nako naguravanja s vojnicima u trgovačkoj četvrti tajlandske prijestolnice, prosvjednici su krenuli u povorci praćeni ohrabrenjem prolaznika i prkoseći ukazu hunte koja je u četvrtak zabranila svako okupljanje više od pet osoba, prenosi agencija AFP.

Zapovjednik vojske general Prayuth Chan-ocha u četvrtak je izveo državni udar pošto je dva dana ranije uveo izvanredno stanje i dao zatvoriti u protekla tri dana najmanje 150 političara, aktivista i profesora.

Američka vojska objavila je da otkazuje ranije planirane zajedničke vojne vježbe nakon prošlotjednog udara, piše agencija dpa.

"Važno je da Tajlandske kraljevske oružane snage završe ovaj udar i vrate narodu Tajlanda načela i proces demokratske vladavine, uključivo put za izbore", rekao je u Washingtonu prestavnik za medije, kontraadmiral John Kirby.

Tajlandska vojna hunta u subotu je, nakon što je zatočila bivšu tajlandsku premijerku Yingluck Shinawatru i nekoliko članova njezine vlade, raspustila i Senat jačajući tako političku moć generala Prayutha Chan-ochae.

Raspuštanje Senata koji broji 150 zastupnika od kojih je polovica izabrana, zaustavilo je spekulacije da bi to tijelo moglo imenovati novog premijera.

General Prayuth sada obnaša dužnost premijera i nije jasno hoće li imenovati civilnog premijera kao što je bio slučaj u proteklim državnim udarima.

Tajland i Sjedinjene Države imaju dobru vojnu suradnju od Vijetnamskog rata kada je kraljevina bila saveznik američkim snagama i dopustima im da na njezinu tlu imaju svoje vojne baze.
 

Pročitajte više