Kaos na mađarskoj granici: Izbjeglice probili ogradu, čula se pucnjava, policija mlatila ljude

Foto: FAH

DVADESET mađarskih policajaca i dvoje djece ozlijeđeno je u srijedu na mađarskoj granici sa Srbijom u sukobu koji je izbio nakon što se skupina migranata pokušala probiti kroz žičanu ogradu, izjavio je savjetnik premijera za sigurnost Gyorgy Bakondi.


"Za sada imamo 20 ozlijeđenih, a hitna pomoć je upravo odvezla dvoje djece u bolnicu koji su ozlijeđeni nakon što su bačeni preko sigurnosne ograde", kazao je Bakondi za javnu televiziju.

"Definitivno ćemo obnoviti i pojačati ogradu kako bismo svim dozvoljenim sredstvima zaštitili sigurnost Mađarske", dodao je.

Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs je ponovio da policija neće dozvoliti da se itko od migranata probije na mađarski teritorij, dodavši da srbijanske vlasti po pitanju migranata nisu danas htjele surađivati.

Srbija prozvala Mađare

Kako javlja Reuters, službeni Beograd je osudio postupak mađarske policije koja je u suzbijanju nereda na svojoj granici upotrijebila suzavac i vodene topove, ističući da je to učinjeno i na teritoriji Srbije te poručio da Mađarska "nema pravo" to činiti.

"Najstrože prosvjedujem jer je to učinjeno preko granične crte, a to niti jedna država nema pravo raditi", kazao je Aleksandar Vulin, ministar u vladi zadužen za pitanje migranata.

Vulin je rekao da je Srbija već upozoravala da je moguće da će doći do ovakve situacije, s obzirom da je veliki broj ljudi na malom prostoru, a nemaju mogućnost da zadovolje ni svoje elementarne potrebe niti da zatraže azil.


Prema najnovijim informacijama, Mađarska je na mjesto sukoba na granici uputila tri vojna oklopna vozila opremljena strojnicama.

Dvaput probijena ograda

Nekoliko stotina izbjeglica probilo je u srijedu u dva navrata ogradu na granici Mađarske i Srbije. Prvi put su izbjeglice ogradu od bodljikave žice probili oko 15 sati, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, te dovela oklopna vozila i rasporedila snage opremljene za razbijanje prosvjeda.

Izbjeglice su na jednom mjestu na graničnom prijelazu "Horgoš 2" probile ogradu, te prosvjedovali i gađaju policiju plastičnim bocama.

Čuju se pucnjevi, pretučena i novinarka

Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko izbjeglice pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije. Suzavac kojeg je mađarska policija prvi put bacila nije im bio od koristi jer ga je vjetar, kako javlja Blic, vratio natrag u njihovom smjeru. Nad granicom nadlijeću helikopteri, javlja Tanjugov reporter.

Oko 17 sati izbjeglice su ponovo probile ogradu, javlja RTS, te su mađarski policajci opet bacili suzavac. Dio bačenog suzavca završio je i na srpskom teritoriju, zbog čega je službeni Beograd uputio Budimpešti najoštriji prosvjed.


Na mjestu događaja čuli su se i pucnjevi, javlja je reporterka RTS-a, koja je izvijestila da su izbjeglice bježale u svim smjerovima, te je bilo i ozlijeđenih. Među ozlijeđenima je i novinarka RTS-a, koju su pretukli mađarski policajci. Ozlijeđeno je i 20-ak mađarskih policajaca.

Srpske policajce pozdravili aplauzom

Srpsku policiju koja se nalazi na srpskoj strani granice i pokušava izbjeglice odvratiti od novih sukoba i pokušaja ulaska u Mađarsku su izbjeglice pak pozdravljali aplauzom, te skandirali "Srbija, Srbija".

Izbjeglice koji su prenoćili na granici prosvjeduju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz.

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći.

Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, ka Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Pročitajte više