Kaos u financijama - Ministarstvo pravosuđa Indexu potvrdilo: Vještacima dugujemo 21,8 milijuna kuna

Foto: Hina

NAKON što je balističar Vojin Maštruko odbio doći na raspravu u splitski Županijski sud jer mu nije plaćeno vještačenje iz lipnja ove godine, Index je upitao Ministarstvo pravosuđa, koliko duguju vještacima. Melita Bestvina, predsjednica Društva sudskih vještaka, procijenila je u razgovoru za Index dug na najmanje 16 milijuna kuna, no situacija je zapravo još gora. Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je dug 21,8 milijuna kuna, zaključno s rujnom ove godine. Tehnički, duguju sudovi i državna odvjetništva, ne Ministarstvo. Ono samo doznačuje sredstava. Normalno, kad ih ima na računu. Kad nema, stvaraju se dugovi.

"Raspodijelili smo dodatna sredstva od 90,8 milijuna kuna..."

"Troškovi sudskih vještaka isplaćuju se iz proračuna pravosudnih tijela kojima Ministarstvo pravosuđa doznačuje sredstva za poslovanje osigurana Državnim proračunom. Ministarstvo pravosuđa je rebalansom proračuna za 2014. godinu pravosudnim tijelima preraspodijelilo dodatna sredstva od 90,8 milijuna kuna, koja će biti dostatna da se riješe zaostala plaćanja obaveza sudova i državnih odvjetništava za intelektualne usluge, a tu se prvenstveno misli na usluge odvjetnika i sudskih vještaka. Dodatno je važno istaknuti da Ministarstvo pravosuđa nema i ne smije imati mogućnost nadzora nad određivanjem vještačenja u konkretnim sudskim postupcima pa tako niti nad stvaranjem troškova postupka za vještačenja", navode u Ministarstvu pravosuđa.

Ne možete tražiti da vam plate u roku od 30 dana?!

Predsjednica Društva vještaka istaknula je kako oni samo traže poštivanje zakona i da im se računi plate u roku od 30 dana. U Ministarstvu pravosuđa odgovaraju kako nisu obveznici plaćanja, već su to sudovi i odvjetništva.

"Također napominjemo kako se ovdje ne mogu primijeniti odredbe o rokovima plaćanja iz Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi budući da postupak uređivanja pravnih odnosa između suda i odvjetnika, odnosno, vještaka, nije uređen propisima koji uređuju ugovorne odnose, a i postupak određivanja naknade odvjetnika i vještaka za njihove usluge uređen je na drugačiji način", navode u Ministarstvu pravosuđa.

Ovaj dug od 21,8 milijuna kuna vještacima, nije konačan, jer se duguje i odvjetnicima za službene obrane, oslobađajuće presude i smrtne slučajeve okrivljenika, ali i porotnicima i prevoditeljima.

Pročitajte više