Kaos zbog nevremena: Zbog obilne kiše rastu vodostaji, proglašene mjere obrane od poplava

Screenshot: HRT, Foto: icv.com.hr

TIJEKOM protekla dva dana u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske palo je do 120 mm kiše, što je podiglo neke vodostaje i dovelo do proglašenja blažih mjera obrane od poplava, dok za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

DUZS: Porast vodostaja u odvodnim kanalima i potocima

Zbog obilne kiše na području više županija u protekla 24 sata došlo je do porasta voda u odvodnim kanalima i potocima te plavljenja dvorišta, obiteljskih kuća i podrumskih prostorija, kao i do otežanog prometovanja, a jak vjetar i grmljavinsko nevrijeme uzrokovali su rušenje stabala i prekide u opskrbi električnom energijom, izvijestila je u subotu kasno popodne Državna uprava za zaštitu u spašavanje (DUZS).

No, zbog prestanka kišnih oborina u većini županija očekuje se smirivanje situacije, naveo je DUZS u izvješću od 16 sati.

Prema izvješću Stožera zaštite i spašavanja grada Samobora najkritičnije je bilo na području Grdanjaca, ali ugroza za stanovništvo nema. Zbog nastale situacije obustavljen je promet prema Žumberku, Noršić Selu i Sokolović Bregu, gdje je došlo do urušavanja mosta. Kritično je i u naselju Rude, gdje se ne može pristupiti od Rudarske Drage do Ruda zbog velike količine vode na prometnici.

Promet je obustavljen i kroz nekoliko ulica u Samoboru, gdje je došlo do urušavanja dijela prometnice te su nastali problemi s vodovodom, plinovodom i kanalizacijom. Angažirani su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, samoborske Vatrogasne zajednice, Hrvatskih voda te djelatnici Komunalca i Odvodnje.

U Velikoj Gorici od jutros je aktiviran gradski Stožer zaštite i spašavanja zbog ugrožavanja obiteljskih kuća u naselju Petrovina Turopoljska gdje je došlo do izlijevanja potoka Lomnica. Na terenu su vatrogasne snage i djelatnici Hrvatskih voda.

U Sisku je završeno ispumpavanja objekata u naseljima Galdovo, Budaševo, Novo Selo i Zeleni Brijeg.

U Lekeniku je u podne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanje, a zbog porasta rijeke Kupe obaviješten je HGSS u Novskoj.

U Petrinji je zbog nevremena došlo do kvara na dalekovodu Jabukovac pa su bez napajanja mjesta od Hrastovice do Lušćana. Ekipe HEP-a su i dalje na terenu.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zatvorena je cesta D1 od Krapine do Đurmanca zbog ulegnuča asfaltnog sloja od oko 30 cm na mostu kod Žutnice.

Poplavljene su prostorije bivše tvornice „BOR“ u Bedekovčini. Sanirane su posljedice poplave parkirališta i prilazne ceste hotela „Matija Gubec“ u Stubičkim Toplicama. U Stubičkim Toplicama, u naselje Pila, izgrađen je nasip (vreće pijeska) koji štiti privatne objekte od nadolazećih oborinskih voda s obližnje prometnice. Saniran je nanos šljunka na prometnicu, te odčepljen odvodni kanal na D24 u naselju Špičkovina.

U Karlovačkoj županiji bilo je nekoliko intervencija ispumpavanja podruma objekta u Dugoj Resi te intervencija postavljanja vreća s pijeskom u Belajskim Poljicama gdje su ugrožene dvije kuće.

Županijski centar 112 Virovitice zabilježio je intervenciju vatrogasaca iz JVP Slatina i DVD-a Špišić Bukovica na ispumpavanju nekoliko podrumskih prostorija u Slatini i naselju Špišić Bukovica.

ŽC 112 Slavonski Brod zabilježio je intervenciju ispumpavanja vode iz podruma u Okučanima i naselju Staro Petrovo Selo. Intervenirali su DVD Okučani i Gornji Bogičevci. Na odčepljenju odvoda na mostu u naselju Smrtići, u općini Gornji Bogićevci radili su djelatnici Hrvatskih voda. Opskrbom električnom energijom je normalizirana.

U Varaždinskoj županiji i dalje je u tijeku ispumpavanje vode iz podrumskih objekata kod naselja Madaraševec u Općini Martijanec. Na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci iz više DVD društava sa područja županije.

Najviše kiše u Koprivnici

Tijekom protekla 24 sata najviše oborina bilo je u Koprivnici 82 mm, Karlovcu 81.4, Bednji 78, Ogulinu 72.2 i Delnicama 72 mm. Najmanje je kiše bilo na Jadranu i otocima: na Krku 3 mm, na Mljetu 4.9 a na Pagu 5 mm oborina.


Inače prema službenim podacima, u protekla dva dana najviše je oborina palo u Varaždinu 120 mm, što iznosi gotovo dvostruki prosjek za Varaždin u svibnju.

U Koprivnici je tijekom dva dana palo 118 mm, Slunju 117, Ogulinu 115, Karlovcu 115, Sisku 108, Delnicama 105 i Sljemenu 103 mm.

Zbog porasta vodostaja na nekim dionicama hrvatskih rijeka proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, poput rijeke Ilove kod Maslenjače, na potoku Vojlovici u Čačincima i na Spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica (ZLGČ) u Poljanskom Lugu.

Nema razloga za zabrinutost

Iz nadležnih službi Hrvatskih voda izjavili su Hini da njihovu stručnjaci prate stanje na terenu i poduzimaju potrebne mjere te da nema razloga za zabrinutost.

Očekujemo da će kiša danas prestati, nakon čega će neki tokovi nastavi rasti a potom stagnirati, rečeno je iz Hrvatskih voda.



Redovite mjere obrane na poplava proglašene su na Akumulaciji Pakra, na Česmi u Pavlovcu, Glogovnici u Koritni, Ilovi u Garešnici i Velikom Vukovju, na Kanalu Obžev u Stružecu, na Krapini u Kupljenovu, na Sunji u Sunji, na Zelini u Božjakovini, te na Zapadnom laternom kanalu (ZLK) Biđ polja kod Đakova.

Munje i gromovi


"Područje Virovitičko-podravske županije pogodilo je oko 2.500 munja", piše Informativni centar Virovitica dodajući da je nevrijeme počelo u 21 sat, a trajalo je do 23.30 sati. Isti izvor navodi da je samo u Virovitici i okolici detektirano njih 300.

Zbog poplave zatvorene ceste

Obilne kiše prouzročile su poplave na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, javlja Koprivnicanet.  Noćas je u u Reki zaustavljen promet. U Ulici Stjepana Radića zbog kiše izlila se voda iz odvodnih kanala preko kolnika DC 41, u dužini oko 300 metara i dubine 20-30 cm, te je na taj način onemogućeno normalno prometovanje vozila. Promet osobnih vozila prometna policija preusmjeravala je pravcem Koprivnica, zaobilazna cesta - Starigrad - Reka, dok su teretna vozila prometovala uz povećan oprez vozača. Međutim, jutros od 5.50 sati zbog izlijevanja potoka Koprivnica u Reki u Starogradskoj ulici, zatvoren je promet i ovim obilaznim pravcem.

Nadalje se obilazni promet zatvorene dionice DC 41 u Reki odvija pravcem Koprivnica - Virje - Šemovci - Bjelovar - Sveti Ivan Žabno - Križevci, javja isti izvor.

Poplave u Varaždinu

Policija je izvijestila kako na ostalim dionicama državnih, županijskih i lokalnih cesta dolazi do mjestimičnog prelijevanja vode preko ceste bez zatvaranja prometa, za sada u Vlaislavu, Koprivničkim Bregima, Rasinji, Prkosu, Potočkoj i Koprivničkoj ulici u Križevcima. Poplavljen je i dio Rečkog Polja donosi koprivnica.net.

U Varaždinskoj županiji kiša više od trideset sati neprestance pada i došlo je do izlijevanja oborinskih voda. Zatvorene su četiri županijske ceste na varaždinskom i ivanečkom području. Zbog vode zatvorena je pruga Lepoglava-Golubovec, a promet se odvija autobusima.

U Dalmaciji jak vjetar usporava promet

 Zbog jakog vjetra na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otočac te tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Danas nas očekuje promjenljivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom u prvome dijelu dana. Većinom na istoku i jugu već prijepodne, a osobito od sredine dana postupno razvedravanje. Vjetar uglavnom slab, prijepodne ponegdje na zapadu umjeren, na udare i jak sjeveroistočni. Na Jadranu slabo i umjereno, mjestimice i jako jugo, na sjeveru bura.

Najviša dnevna temperatura od 15 do 21 Celzijev stupanj, a u gorju malo niža, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod.

 
 
 

Pročitajte više