Kaotično stanje na HRT-u: "Podržavamo Mikleušević Pavić, Novokmet nema iskustva"

Screenshot: HRT

IZVRŠNI odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u podržao je Sanju Mikleušević Pavić, bivšu v.d. urednicu HTV-ovog Informativnog programa.

Mikleušević Pavić prošlog je tjedna podnijela ostavku na svoju funkciju. Neslužbeno se doznaje da se Mikleušević Pavić odlučila povući jer smatra kako u trenutnim uvjetima nije moguće kvalitetno producirati HRT 4, kanal posvećen isključivo informativnom sadržaju.

"Novokmet nema iskustva u stvaranju programa"

Elizabeta Gojan, predsjednica HND-ova ogranka pri HTV-u, smatra da je Mikleušević Pavić ispravno "detektirala kaotično stanje i podkapaticiranost IP-a za proizvodnju novog programa". Gojan također ističe da Domagoj Novokmet, koji je postavljen za nasljednika Mikleušević Pavić, nema nikakvog iskustva u stvaranju i proizvodnji programa.

"Iznenađuje nas spremnost Uprave HRT-a da baš njega, neposredno pred raspisivanje natječaja za sva čelna mjesta HRT-a, i imenuje. Štoviše, žalosti da je v.d. ravnateljice HTV-a, koja je cijelu svoju karijeru ostvarila u Informativnom programu HTV-a i zna koliko je bitno iskustvo poznavanja specifične kategorije NEWS-a, samo 2 mjeseca prije zakonskog odlaska u mirovinu, pružila potporu ovakvoj odluci", poručuje Gojan u ime HND-a.

I Šoša je odgovoran za "Sliku Hrvatske"

Nije to jedina tema kojom se HND-ov ogranak na Prisavlju pozabavio u svom priopćenju. Osvrnuli su se i na slučaj Katarine Vidović Krišto, čija je emisija "Slika Hrvatske" ukinuta zbog skandaloznog poistovjećivanja zdravstvenog odgoja s pedofilijom. HND pri HTV-u traži da se ispitaju svi odgovorni u hijerarhiji HTV-a, pa tako i Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a, koji "mora znati što se u programu emitira, jer je po svojoj funkciji, ali i zakonski za njega odgovoran".

Također, HND podsjeća da ni nakon mjesec dana od razgovora s Goranom Radmanom, šefom HRT-ove uprave, nije ništa poduzeto oko pokretanja procesa vezanih uz ispitivanje sukoba interesa i neprimjerenih poslovnih poteza pojedinih zaposlenika HTV-a. Upozoravaju i da se na četvrtom programu, iako HRT navodno ima viška zaposlenika, zapošljavaju novi ljudi i to, kako kažu, isključivo preko upitnih veza s čelnicima tog programa.

Pročitajte više