Karamarko: PDV bi mogli smanjiti na 19 posto

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko predlaže smanjenje PDV-a na 19 posto. Ovaj prijedlog Karamarko je iznio na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

HDZ, tvrdi Karamarko, već dvije godine radi na programu gospodarskog oporavka kojem je glavni cilj zapošljavanje. Jedan od prijedloga HDZ-a je i smanjenje PDV-a po uzoru na Slovačku, čiji je bivši premijer Mikulaš Dzurinda smanjio PDV na 19 posto, ali i pojednostavio porezni sustav.

"HDZ razmišlja u tom smjeru", tvrdi Karamarko, te dodaje kako je potrebno stvoriti i efikasniju državnu upravu, te reformirati lokalnu samoupravu.

Komentirajući prijedlog proračuna za 2015., Karamaro je izjavio da više ne vjeruje u Vladine projekcije te istaknuo da su hrvatski problemi iznadstranačka priča o opstanku naroda i oživljavanju gospodarstva.

"U ove tri godine dokazuje se da uvijek krivo planiraju proračunski deficit. Za ovu godinu su rekli da će biti 12,5 a sada je već oko 18 milijardi kuna i ja naprosto više ne vjerujem u njihove projekcije", odgovorio je na upit novinara Karamarko, koji je sudjelovao na tradicionalnom savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Deficit smanjen za nešto više od tri milijarde kuna

Vlada je u četvrtak Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2015. iznosi 12,5 milijarde kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto. Vlada očekuje smanjenje planiranog proračunskog manjka s ovogodišnjih 5 posto BDP-a na 3,8 posto u 2015. godini.

Karamarko je istaknuo je i da se jučer na aktualnom satu u Saboru vidjelo da na čitav niz pitanja koja su se ticala gospodarstva i konkretnog života ljudi, Vlada više nema odgovora, strategije ni programa.

"Siguran sam da idemo u krivom smjeru i to građani najbolje osjećaju na svom standardu", kazao je Karamarko.

Primjer Slovačke

Novinare je zanimalo i kolika će biti stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) ako HDZ dođe na vlast, budući da je nešto ranije, na predavanju u sklopu savjetovanja ekonomista najavio smanjenje PDV-a i općenito poreznog opterećenja. Karamarko je odgovorio da je na opatijskom skupu opisan izvanredan primjer Slovačke, koja je pojednostavila poreznu politiku.

"I upravo to je dovelo do onoga što nitko nije očekivao – povećao se prihod samog proračuna. Prema tome, jedna konzistentna, poštena i nepromjenjiva porezna politika je nužnost. Isto tako, to je i garancija i našim domaćim i stranim investitorima da budu ohrabreni da investiraju. A koliko će to biti u samim postocima, o tome ćemo razgovarati s našim prijateljima Nijemcima, s kojima radimo zajednički program", rekao je predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je i da Hrvatska i njezini problemi nisu samo problemi HDZ-a i bilo koje stranke, već da je to iznadstranačka priča o opstanku jednog naroda i oživljavanju gospodarstva, koje taj opstanak može osigurati.

"Moramo racionalizirati državnu upravu"


Na upit o konkretnim potezima, Karamarko je rekao da je to čitav niz mjera. "Prije svega moramo racionalizirati državnu upravu, to nije samo puko rezanje sjekirom", izjavio je, navodeći među ostalim da će ostati isti broj županija, ali da one moraju biti efikasne, racionalizirane i digitalizirane.

"Za općine koje nisu samoodržive, morat će se naći neko drugo rješenje za njihov opstanak, odnosno vidjeti hoće li uopće opstati. Ima čitav niz mjera, teško ih je ukratko navesti", zaključio je Karamarko.

Holy za radikalnije zahvate na prihodovnoj i rashodnoj strani

Saborska zastupnica i predsjednica stranke ORAH Mirela Holy izjavila je u četvrtak u Opatiji da prijedlog državnog proračuna za 2015. još nije vidjela, ali da ima dojam da treba napraviti radikalnije zahvate i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani te da se bez strukturnih reforma Hrvatske ne može izvući iz sadašnje situacije.

"Prema ovome što sam do sada čula, moj je dojam da se treba ići u daleko radikalnije zahvate i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani proračuna, jer na ovakav način, bez provedbe važnih strukturnih reformi, Hrvatska se ne može izvući iz sadašnje situacije", odgovorila je na upit novinara da komentira prijedlog državnog proračuna koji je u četvrtak Vlada uputila u Sabor.


Na pitanje znači li to da neće glasati za proračun i kako će se postaviti njezina stranka, Holy je kazala da na prvu loptu nije baš pretjerano impresionirana te da prije odluke mora vidjeti konkretni prijedlog proračuna.

"Kada ga vidim i kada ga prodiskutiramo u okviru stranke, onda ćemo donijeti odluku", rekla je Holy.

Šuker: Proračun je 'drži vodu dok majstori ne odu'

"Drži vodu dok majstori odu", tako je proračun za 2015. predstavljen danas na Vladi, komentirao HDZ-ov Ivan Šuker koji tvrdi da ova Vlada nema što više činiti na prihodovnoj strani, a rashodovna je,tvrdi, smiješna.
 
"Ne možete ništa smanjiti ako prethodno niste nešto ispregovarali, dogovorili dokumente koji postoje, međutim, vrlo interesantno je da ni u ovom dokumentu kao ni u rebalansu proračuna nije dogovoreno tko će pokriti dvije milijarde i sto milijuna gubitaka u zdravstvenom sustavu iz 2014. To naprosto dokazuje da je proračun napravljen kao što je rađen prošle godine, da se načelno svidi EK, da se prikaže manje deficita, a na kraju godine će ionako netko drugi pregovarati s Europskom komisijom jer oni više neće biti na vlasti", rekao je Šuker.

 

Pročitajte više