Karamarko pere ruke od dvojezičnosti: Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ploča, to je bio HDZ prije mog dolaska

Foto: Goran Mehkek/Cropix

ČELNIK HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je Vladu da je na nezakonit način implementirala Zakon o manjinama. Karamarko tvrdi da se prilikom implementiranja ignorirao članak 8 koji govori da se "mora držati do digniteta većinskog naroda". Karamarko se usput ogradio od HDZ-a koji je 2009. godine izglasao uvođenje dvojezičnosti.

"To je bio HDZ prije mog dolaska. Ne tjerajte me da razmišljam glavom svojih prethodnika. Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ćirilice, tražimo da Vukovar bude grad posebnog pijeteta, tražimo od Vlade da ima senzibilitet i emociju za ono što se događa u Vukovaru", izjavio je Karamarko za Dnevnik NoveTV. Brani se da u toj Vladi nije imao utjecaja te da je danas sasvim druga situacija.

Karamarko je napomenuo da će vukovarski HDZ za desetak dana pokrenuti proceduru izmjene gradskog statuta kako bi se izbacila odredba o dvojezičnosti.

"Od Vlade tražimo da obustavi svoje odluke i mjere koje trenutno provodi, a ako ne obustavi onda ćemo mi ući u gradski statut i na taj način to pokušati spriječiti", izjavio je Karamarko.

Napomenuo je i kako se problem dvojezičnih natpisa pojavio u vremenu kada dolazi do velikog poskupljenja goriva te pada BDP-a sedmi kvartal zaredom. Kazao je i kako ovo "nije drugi, već drugačiji HDZ" te da neće dopustiti da se Vukovar zaboravi nakon obilježavanja pada tog grada.

"Ploče izazivaju građane"

Karamarko je danas ranije komentirao u Virovitici situaciju u Vukovaru. Istaknuo je kako smatra protuzakonitim postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru te da će od Vlade tražiti da povuče odluku o postavljanju ploča.


"Ove ploče izazivaju građane i vrijeđaju njihove osjećaje. Pozivamo Vladu da odluku povuče i pokaže više razumijevanja i emocija prema tom gradu, da poštuje naše svetinje, a Vukovar to svakako jest", kazao je Karamarko.

Karamarko je iskoristio situaciju i kako bi kritizirao Vladinu politiku, poskupljenje goriva i pad BDP-a od 0,7 posto.

"Vlada umjesto da se bavi gospodarskim problemima i da svim Vukovarcima omogući bolji život, ide vrijeđati građane", dodao je šef HDZ-a.

Pročitajte više