Karamarko ušao u koaliciju s katoličkim ekstremistima i protivnicima masturbacije

Foto: Hina

U KOALICIJU predvođenu HDZ-om uključio se i HRAST. U središnjici HDZ-a potpisan je sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj suradnji.

"Ovo je pobjednička koalicija. Kukuriku vlada je dovela Hrvatsku u vrlo tešku situaciju i ne mogu je iz nje izvući", čule su se kritike iz usta predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i šefa HRAST-a Ladislava Ilčića. Kritika nije bio pošteđen ni predsjednik Ivo Josipović.

HRAST podupire HDZ-ovu kandidatkinju za predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović.  Zanimljivo, podupiru i izmjenu izbornih pravila koju je inicirala udruga 'U ime obitelji'. Ako predložene promjene izbornog zakona prođu na referendumu, onda će istupiti iz koalicije i nastupiti samostalno.

S HDZ-om u koaliciji su još HSS, BUZ, HDS, ZDS, HSLS I HSP Ante Starčević koji jedini ima značajniju potporu građana u anketama, oko 3,7 posto. Koalicija bi se mogla širiti i dalje.

Članovi HRAST-a protiv HDZ-a?

Neposredno nakon što su Ilčić i Karamarko potpisali sporazum o koaliciji, tajnik Hrasta Ivica Vukelić medijima je poslao priopćenje u ime, kako kaže, većine članova predsjedništva stranke, u kojem stoji da ne pristaju na koaliciju s HDZ-om.

"Podsjećamo da je g. Ilčić prekršio svoje ovlasti potpisivanjem sporazuma koji je protivan Statutu Hrasta, zbog čega je isti pravno nevažeći. Pozivamo sve članove Hrasta da budu strpljivi i pričekaju konačan rasplet ove uistinu neugodne situacije", navodi se u priopćenju Hrasta. Priopćenje potpisuju članovi predsjedništva Hrasta Ante Čikotić, Ante Šimić, Ivan Poljaković, Tomislav Vukelić, i Ivica Grković.

Svi Ilčićevi biseri


Ladislav Ilčić na javnoj sceni je najpoznatiji kao klerikalni aktivist i borac protiv spolnog odgoja u hrvatskim školama. Kroz svoje brojne javne nastupe, posebno u vrijeme kada je aktualna bila debata oko zdravstvenog odgoja, Ilčić je ostao zapamćen po mnogim bizarnim izjavama.

Podsjećamo na samo neke od njih:

"Masturbacija je štetno zlorabljenje seksualnosti. Riskirat ću i reći da nikad nisam masturbirao. Neki će misliti da sam luđak, ali mislim da zbog toga nisam freak".

"Crkva osuđuje njihovo (homoseksualaca, op.a.) ponašanje kao zlo i ima to pravo reći. To je neotuđivo pravo na mišljenje".

"Homoseksualci nisu sretni s tim što jesu jer možda iz njih progovara savjest".

"Zdravstvenim odgojem u škole se uvodi homoseksualna propaganda. Podučava se djecu da je homoseksualni čin jednako vrijedan i prirodan kao i heteroseksualni".

"Kondom je političko i vjersko i zdravstveno pitanje".

"Zdravstveni odgoj je opasniji od komunističkog programa".

Jedan od glavnih članova "U ime obitelji"

Ladislav Ilčić je zajedno sa sestrom Kristinom Pavlović 2006. osnovao udrugu GROZD koja je uspjela nakratko ishodovati ustavnu zabranu primjene Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.  Još od 2008. godine aktivni su u prikupljanju podrške građana za zabranu istospolnih zajednica, ali i pobačaja putem inicijative Potpisujem deklaraciju. 2013. godine izabran je u Gradsko vijeće Grada Varaždina s liste stranke HRAST, kojoj je i predsjednik.  Hrast se otvoreno zalaže za zabranu abortusa i zabranu medicinski potpomognute oplodnje.

Ilčić je jedan od glavnih članova građanske inicijative "U ime obitelji" zajedno s Željkom Markić i obitelji Živković i Planinić. Željka Markić prva je predsjednica pokreta HRAST (Hrvatski rast) osnovanog u listopadu 2010. Pokret se registrirao kao stranka  u siječnju 2011., međutim, već u srpnju 2011. došlo do raskola  uslijed neuspjelog pokušaja preuzimanja Predsjedništva stranke od strane Željke Markić. Kako Markić nije uspjela zadobiti potpunu kontrolu nad Predsjedništvom, skupine oko Markić osnivaju početkom 2013. novu stranku – HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, za čijeg je predsjednika izabran Ladislav Ilčić.
 

Pročitajte više