Kardinali će danas napokon odrediti datum početka konklava?

Foto: AFP

KARDINALI, koji već četiri dana zasjedaju u Vatikanu, danas bi mogli odrediti datum početka konklava za izbor novog pape. Sveta stolica prazna je već tjedan dana, a danas se očekuje dolazak posljednje dvojice kardinala, nakon čega bi trebali početi pregovori o datumu izbora novog pape.

Iako se svi sastanci odvijaju u strogoj tajnosti, pretpostavlja se da bi kardinali za datum mogli odabrati 15. ožujka. Ukupno će 115 kardinala izbornika mlađih od 80 godina zasjedati u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali novog papu, a za tu zadaću obvezni su prisegnuti na zavjet tajnosti pod prijetnjom izopćenja. Početak konklava očekuje se sljedećeg tjedna.

Inače, u Vatikanu se nadaju da će novog papu izabrati prije Uskrsa, koji ove godine pada na 31. ožujka.

Podsjetimo, jučer je Udruga SNAP, koja oko sebe okuplja sve one koje su svećenici seksualno iskorištavali, napravila listu 12 "prljavih kardinala" koji nikako ne bi smjeli ostati pape. Optužuje ih da su svojim djelima ili komentarima pridonijeli zataškavanju pedofilije unutar crkvenih zidova. To su kardinali Norberto Rivera Carrera iz Meksika, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Timothy Michael Dolan iz New Yorka, Angelo Scola i Tarcisio Bertone iz Vatikana, George Pell iz Australije, Dominik Duka iz Češke, Donald Wuerl iz Washingtona, Marc Ouellet iz Quebeca, Sean O'Malley iz Bostona, Leonardo Sandri iz Argentine i Peter Turkson iz Gane.

Pročitajte više