Karlovački sud nepravomoćno oslobodio Vukovića krivnje za smrt mladića na Plitvicama

Ilustracija: Arhiva

SUDSKO vijeće Županijskoga suda u Karlovcu nepravomoćno je oslobodilo krivnje 47-godišnjega Željka Vukovića, konobara od čijeg je uboda nožem u travnju 2012. u kafiću Kupalištu na Plitvičkim jezerima usmrćen Mario Matovina (23).

Odmah nakon današnjeg svjedočenja sudskog vještaka psihijatrijske struke Davora Zdunića izmijenjena je optužnica, tj. kvalifikacija kaznenog djela s ubojstva na blažu kvalifikaciju koja se u novom Kaznenom zakonu naziva usmrćenjem.

Sudsko vijeće nije prihvatilo takvu izmijenjenu optužnicu i Vukovića je nepravomoćno oslobodilo krivnje.

Prihvaćana je obrana odvjetnika Ivana Stanića da je u tom tragičnom događaju okrivljenik "bio u stanju jake prepasti zbog napada na sebe, pa se djelo treba tretirati kao ispričiva jaka prepast".

Branitelj Stanić rekao je kako je njegova branjenika Matovina napao verbalno i dva puta fizički te da je bio u stanju tako snažne prepasti da se na njega primjenjuje članak nužne obrane u kojemu piše: „Nije kriv tko prekorači granice nužne obrane zbog ispričivo jake prepasti prouzročene napadom“.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Mladen Krajačić najavio je žalbu.

Još ne postoji sudska praksa za primjenu nove kvalifikacije po Kaznenom zakonu, "tako da ne znamo što će odlučiti Vrhovni sud, ali mi ćemo se žaliti", rekao je Krajačić i dodao kako vjeruju da je bilo usmrćenje, a ne „ispričivo prekoračenje nužne obrane“.

Objasnio je dodatno da je riječ o djelu prekoračenja nužne obrane koje se nekad zvalo ubojstvo na mah.

Tužiteljstvo priznaje kako tu nije riječ o klasičnom ubojstvu, nego o tzv. usmrćenju, a u zakonu piše: „Tko usmrti drugog, doveden bez svoje krivnje, njegovim napadom, teškim vrijeđanjem ili zlostavljanjem u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti – kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.“

Sudsko vijeće prihvatilo je tako argumente obrane, a sudac Ante Ujević rekao je u obrazloženju da su se morali odlučiti između dvaju kaznenih djela, a granica je „toliko tanka da tanja ne može biti“.

Željko Vuković posljednje subote u travnju 2012. radio je kao konobar, a verbalno ga je i fizički napadao Mario Matovina, bivši konobar u tom objektu. Tijekom drugog napada Vuković je Matovinu ubo kuhinjskim nožem sa 17 centimetara dugačkom oštricom u srce pred mnogobrojnim domaćim i stranim gostima.

Budući da postoje svjedoci, pravna bitka tužiteljstva i obrane, kako su rekli danas u završnim govorima odvjetnici dviju strana, nije se vodila o nespornim činjenicama, nego o kvalifikaciji djela.

Pročitajte više