Karzai: Iza talibanskih napada stoji američka vojska!

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai, koji je u najlošijim odnosima sa Sjedinjenim Državama dosad, optužuje američku vojsku da je podupirala, pa i predvodila dio napada koji se pripisuju talibanima, piše u utorak Washington Post.

Prenoseći izjavu savjetnika afganistanskog predsjednika koji je htio ostati anoniman, Post piše da je Karzai u nekoliko zadnjih godina načinio popis s više desetaka pobunjeničkih napada iza koji se zapravo skriva Washington.

SAD je tako umiješan u bombaški napad počinjen 17. siječnja na restoran u Kabulu koji posjećuju emigranti, u kojemu je 21 osoba poginula, ustvrdio je.

Karzai i neki njegovi savjetnici sumnjaju da je napad izveden kako bi se skrenula pozornost s američkog zračnog napada u pokrajini Parwanu, u kojemu su dva dana prije toga poginuli civili", piše Washington Post.

Nekoliko dana nakon napada Kabul je javno optužio "strane obavještajne službe da stoje iza takvih napada".

Cilj SAD-a je oslabiti afganistanskog predsjednika i potaknuti nestabilnost u zemlji dok se koncem godine treba završiti NATO-ova borbena misija u toj zemlji, misli taj savjetnik a prenosi Washington Post.

Ovaj novi istup afganistanskog predsjednika sigurno će ponovo potaknuti nezadovoljstvo Washingtona nakon njegova dopuštenja za oslobađanje više desetaka talibana i odbijanja da potpiše bilateralni ugovor o sigurnosti (BSA) koji određuje uvjete za ostanak američkog kontingenta u Afganistanu i nakon 2014.

Pročitajte više