Kaskamo za Europom: Ministar Rajko Ostojić i djelatnici UN-a uređuju Centar za autizam

POVODOM Dana Ujedinjenih naroda djelatnici UN-a u Hrvatskoj uređuju Centar za autizam, a u ovoj akciji priključit će im se i ministar zdravlja Rajko Ostojić, kao i druge osobe iz hrvatskog javnog života.

Na uređenje Centra za autizam ured UN-a u Hrvatskoj se odlučio kako bi ukazao na problem osoba koje žive s autizmom i naglasio da ljudi s teškoćama imaju pravo živjeti u zajednici. Uredit će se vanjski i zimski vrt Centra, obnoviti boje hodnika i učionice i drugo. Djelatnike i voditelje svih UN-ovih agencija predstavljati će koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, a pridružit će im se ministar zdravlja Rajko Ostojić, Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja pri HZJZ-u Sanja Musić Milanović, posebna izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić te ambasadori dobre volje Centra za autizam Ivanka Boljkovac i Zlatan Zuhrić Zuhra.

Ne postoji centar za autizam, nemamo ni jedan specijalizirani dijagnostički tim, kao ni odjel za autizam

"Nije poznato koliko je građana Hrvatske zahvaćeno poremećajima iz autističnog spektra. Registrirano ih je nešto više od tisuću. Prema umjerenim procjenama možemo pretpostaviti da se brojka kreće između osam i 20 tisuća građana. No, ne treba zanemariti da nova istraživanja ukazuju da se danas rađa jedno dijete s autizmom na svakih 110 djece, a kad je riječ o dječacima jedan na 70. U Hrvatskoj ne postoji referalni centar za autizam, nema niti jedan specijalizirani dijagnostički tim i odjel za autizam, a još 2000. godine nas je Komisija Vijeća Europe upozorila da bismo na broj stanovnika trebali imati barem tri takva odjela i tima", stoji u priopćenju iz Ureda UN-a u Hrvatskoj.

Pročitajte više