Kaštelani prosvjedovali pred Cemexom, zaštitar aktivisticu pogodio stolicom u ruku

UNATOČ kiši pred Cemexovom tvornicom okupilo se popodne nekoliko stotina Kaštelana koji prosvjeduju protiv spaljivanja otpada u pećima.

"Najavili su kako će spaljivati otpad u sve tri tvornice. Jedna se nalazi na samom izvoru rijeke Jadro, nema nikakve zaštitne filtere. To će biti prava ekološka katastrofa. Nisu pogođena samo Kaštela, već cijeli splitski bazen", tvrdi Anita Matijaš iz građanske inicijative koja želi zelena Kaštela.

Nijemci puni dioksina

U Cemexu, pak, kažu da spaljivanje otpada uopće nije štetno. To je, tvrde, provjerena tehnologija već dokazana u Njemačkoj, gdje 60 posto cementara kao energent koristi otpad. 

"Pozivaju se na njemačka iskustva, a Nijemci su puni dioksina. Ne znaju što će jesti. Dioksin im je u jajima i pilićima. Njemačka više ne želi tu tehnologiju i sada bi je nama prodali", kaže Matijaš. 

Fjaka protiv AKD zaštite

Prosvjed, inače, nije prošao mirno. U jednom trenu došlo je do naguravanja kada su zaštitari AKD-a, koje je angažirao Cemex, počeli bacati stolice koje su prosvjednici donijeli pred tvornicu.

"Zaštitar me je udario stolicom u ruku i sada ću morati na bolovanje. Stvar sam prijavila policiji, ali samo radi evidencije, ne mislim čovjeka tužiti jer nije napravio to namjereno, već iz nesmotrenosti", prepričala nam je Matijaš. Do sukoba većih razmjera ipak nije došlo jer su se nakon intervencije zaštitara iz moto kluba Fjaka, zaštitari AKD zaštite povukli. 

Matijaš drži da je prosvjed uspio, unatoč lošem vremenu i prerevnim zaštitarima Cemexa: "Unatoč kiselim kišama i zaštitarima koji su od mirnog pokušali napraviti nemirni prosvjed, prosvjed je super prošao. Okupilo se 400, 500 ljudi. Pokazali smo da postoji inicijativa da se spriječi spaljivanje otpada u pećima Cemexa."  

Pročitajte više