Kazališno vijeće odbilo financijsko izvješće HNK Split, Mucalo pred smjenom?

KAZALIŠNO vijeće HNK Split odbilo je Mucalov financijski izvještaj za 2011. godinu koja je zaključena gubitkom od 2,3 milijuna kuna. Čini se tako da ona Mucalova priča o angažmanu u Kini ipak nije bez vraga. Vrlo je lako moguće da se radi o izlaznoj strategiji intendanta kojeg nije htio potvrditi nijedan ministar kulture u posljednje dvije godine.

Neizvjesnost oko Mucala dodatno je naglašena time što je prije dva dana u Slobodnoj Dalmaciji objavljen natječaj za intendanta. Ako nas sjećanje ne vara, to je već peti natječaj za isto radno mjesto za vrijeme Kerumove administracije, koja je gurala, ali nikada do kraja nije progurala Mucala. Vrlo je lako moguće da je tome došao kraj, odnosno, da Kerum Mucala više neće forsirati, već će prepustiti gradski teatar nekom drugom. Žarko Radić veoma je zainteresiran.

Luka Roguljić (HDSSD): Kako će se sanirati Mucalov gubitak?

Komentar nam je dao Luka Roguljić, vijećnik HDSSD-a u splitskom Gradskom vijeću.

"Ukazivao sam na vrijeme na minus u blagajni Hrvatskog narodnog kazališta. Aktualnoj vlasti objašnjavao sam i tražio izvješća, no nisu me ozbiljno shvatili. HNK Split prema iskazanoj bilanci poslovanja u 2011. godini bilježi viša rashoda nad prihodima, odnosno financijski gubitak u poslovanju u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Zbog toga ni Kazališno vijeće nije prihvatilo izvješće o poslovanju. Zakon o kazalištu u članku 35. navodi da intendant može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata ako osnivač ne prihvati programsko, odnosno, financijsko izvješće. Slobodna Dalmacija objavila je natječaj pa se pitam znači li to da se Kerum rješava svog v.d. intendanta? No pravo je pitanje u svemu ovome, na koji se način i iz kojih proračunskih sredstava sanirati minus u HNK Split", kaže Roguljić.

Grad Split: Ne treba brzati za smjenom

Gubitak je, kako smo već izvijestili, Mucalo opravdao svojom velikom ambicijom da se dokaže pa je u program uvrstio preveliki broj premijera. Minus je iskazan već u prvoj polovici godini, i to nakon čistke kojom je dužnosti razriješena dotadašnja šefica knjigovodstva. No, ni novi čovjek nije uspio dovoljno poboljšati bilancu pa je minus tako dočekao i kraj poslovne godine, unatoč Mucalovim uvjeravanjima kako će pohvatati konce i urediti financijsko stanje. To se, kako vidimo, ipak nije dogodilo.

Maja Munivrana, pročelnica gradske Službe za kulturu i umjetnost, potvrdila nam je da Kazališno vijeće nije prihvatilo Mucalov izvještaj, no smatra da ne bi trebalo brzati. "Intendanta može smijeniti Gradsko vijeće ukoliko nije prošao financijski izvještaj, no smatramo da ne bi bilo dobro donositi takve odluke do završetka novog natječaja za intendanta koji je upravo raspisan", kazala nam je Munivrana.

Raspad sistema na vidiku

O situaciji u HNK Split i Mucalovom gubitku, a na koncu i statusu, splitski gradski vijećnici raspravit će u srijedu. Sjednica je prolongirana zbog dokumentacije o Hajduku, no kako vidimo, klub s Poljuda nije jedini čije dugove treba sanirati Grad Split. Trenutak je vrlo ozbiljan jer ni u gradskoj blagajni nema previše rezervi, budući da je i Banovina u 2011. godini zabilježila višak rashoda u odnosu na prihode u iznosu od 62 milijuna kuna, a u proračunu nedostaje gotovo 300 milijuna kuna! Kako je krenulo, bit će dobro ako se sve ne raspadne u ovoj posljednjoj godini Kerumovog mandata...

Pročitajte više