Kazna od 15.000 kuna: Ministrica Zlatar prekršila Zakon u slučajevima financiranja Zareza i Vijenca!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)
 
POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je ministricu kulture, Andreu Zlatar Violić novčanom kaznom od 15 tisuća kuna jer u vrijeme obnašanja mandata ministrice nije prebacila svoja upravljačka prava u jednoj izdavačkoj kući. Zlatar Violić je drugi član Milanovićeve Vlade kojem je Povjerenstvo izreklo sankcije jer je prekršio Zakon.

Nakon Tihomira Jakovine - Andrea Zlatar Violić. Ministrica kulture, kako je sama istaknula u očitovanju koje je Povjerenstvo zaprimilo i pročitalo novinarima, nije znala da prijenos od 6,67 posto vlasništva, koliko ima u izdavačkoj kući Druga strana d.o.o - nije obavljen. Članica Povjerenstva, Branka Lukačević Gregić.

"To ministrica, kako je obrazložila, nije učinila iz neznanja. Očigledno je bila u zabludi godinu dana, tako se bar očitovala. No, mi moramo evidentirati da je zakon prekršen", kaže Gregić.
 
Prekasno predala ostavku
 
Naime, ministrica Zlatar Violić za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti i dalje je imala poslovne udjele od 6,67 posto u trgovačkom društvu Druga strana d.o.o., a koje je dobivalo financije za izdavanje nekoliko kulturnih i znanstvenih časopisa poput Zareza ili Vijenca.
 
Ministrica je, kako je istaknula u svojoj izjavi, odmah podnijela ostavku na mjesto direktorice društva i odrekla se svih udjela, no prijenos ipak nije bio učinjen na vrijeme, što je obavljeno tek kasnije, zbog čega je povjerenstvo izreklo kaznu, objavila je šefica Povjerenstva Dalija Orešković jer kao ministrica, Zlatar Violić ne može stupati u poslovni odnos s poduzećima u kojima ima udjele.
 
Zarezu 600 tisuća kuna 
 
Povjerenstvo je ustvrdilo kako nije došlo do pogodovanja društvu i to s obzirom na priloženu financijsku dokumentaciju, prema kojoj je vidljivo da su odobrena sredstva svake godine bila ista.
 
U prijavi koja je podnesena protiv ministrice ističe se da je ministrica kulture imenovala članove Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo, te da je ovo vijeće donijelo  odluku temeljem koje se trgovačkom društvu Druga strana d.o.o., kao nakladnu časopisa, dvotjednika za kulturu „Zarez“ iz sredstava proračuna Republike Hrvatske dodjeljuju sredstva za 2012.g., u iznosu od 600.000,00 kn. 
 
Zlatar je  prije stupanja na dužnost ministrice kulture obnašala dužnost glavne urednice časopisa "Zarez".
 
Povjerenstvo će inače, danas odlučivati i je li u sukobu interesa nekoliko načelnika općina te saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Pročitajte više