Kenija: Visoki sud poništio dio protuterorističkih mjera koje "prijete građanskim slobodama"

Foto: Hina

KENIJSKI Visoki sud u petak je ukinuo neke od protuterorističkih mjera koje je prije dva tjedna ozakonio predsjednik Uhuru Kenyatta, uz obrazloženje da primjedbe oporbe na ustavnost spomenutih zakona mora rješavati pravosuđe.

Kenyatta je dok je potpisivao zakone donesene 19. prosinca izjavio da se oni ne kose s poveljom o pravima ili bilo kojom odredbom ustava, no oporbene skupine oštro su reagirale. Istaknule su da je produljenje pritvora za osumnjičenike za terorizam s 90 na 360 dana bez podizanja optužnice prijetnja građanskim slobodama i slobodi govora.

Predsjednik Kenyatta je pak nakon napada somalijske skupine Al Šabab na trgovački centar u kojem je u rujnu 2013. ubijeno sedam ljudi, kao i učestalih napada u 2014., pod velikim pritiskom da pojača mjere sigurnosti u zemlji. Prošli je mjesec Kenyatta smijenio ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova.

Kenijska oporbena koalicija predvođena Railom Odingom slavljem je dočekala odluku Visokog suda o ukidanju protuterorističkih mjera uz poruku da "nitko ne može pobijediti narod kada je ujedinjen".

Izričući današnju odluku Visokog suda, sudac George Odunga također je kritizirao način na koji je zakon donesen u parlamentu, kada su oporbeni zastupnici predsjednika parlamenta zasuli knjigama i bučnim uvredama, a njegova zamjenika prskali vodom.

Pročitajte više