Kenija dirnuta gestom hrvatskih studenata

Foto: Hina, Šime Strikoman, kenijski mediji

BROJNI kenijski mediji proteklih su dana objavili vijest i fotografije performansa koji je 16. travnja održan u Zagrebu u sjećanje na tragediju koja se 2. travnja dogodila na sveučilišnom kampusu u kenijskoj Garissi.

147 studenta koji su bili odjeveni u bijele majice, nepomično su ležali 147 sekundi ispred Glavnog ulaza u HNK, a svaki od njih ležao je uz broj koji je predstavljao jednog ubijenog studenta. Performansom su željeli upozoriti da je taj zločin koji se dogodio u Keniji u svjetskim medijima ostao nedovoljno istaknut. U sredini između polegnutih studenata velikim slovima bila je ispisana država ubijenih studenata - KENYA, dok je Zdenac života ispred HNK koji je simbolično bio označen žutom bojom, predstavljao Sunce.

"Točno dva tjedna nakon tog prešućenog događaja, želimo skrenuti pozornost na tragediju i studentske žrtve terorizma u Keniji, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila", kazao je Mate Vukšić iz Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti su tom prilikom objavili i manifest "147 sekundi za Keniju", a tu prigodu ovjekovječio i Šime Strikoman.  "Sjećanju na 147 mlada života nikada ne smije biti dopušteno da izblijedi.", poručili su studenti.

"Ovo je prava dramatizacija terorističkog napada u Garissi. Studenti zagrebačkog Sveučilišta napustili su svoje učionice kako bi odali počast studentima koji su poginuli u Garissi.", objavljeno na portalu kenya-today, koji je samo jedan od mnogih, a koji su objavili vijest o stradanju u Garissi.

 
 
 

Pročitajte više