Kenijska studentica se dva dana skrivala u ormaru misleći da napad još traje

Foto: FAH

DVA DANA nakon stravičnog pokolja na kampusu Sveučilišta u Garissi, 19-godišnja Cynthia Charotich u šoku se i dalje skrivala misleći da napad još traje, doznaje BBC.

Djevojka se sakrila u ormar u praonici rublja čim su u zgradu u četvrtak rano ujutro upali teroristi i počeli ubijati. Satima je slušala zapomaganja i krikove svojih kolega, u koje su zločinci nemilosrdno pucali. I nakon što je prestala paljba ona se nije usudila izaći.

Pila je losion za tijelo kad je ogladnjela

Policajci, koji su pretraživali prostorije i izvlačili tijela poginulih, pronašli su je u subotu ujutro, ali im nije vjerovala da je sigurna tek dok nisu doveli njenog profesora koji ju je uvjerio da ubojice nisu u blizini. Nesretna studentica je odvezena u bolnicu. Novinarima je kasnije rekla da je pila losion za tijelo kad je bila gladna.

Podsjetimo, u napadu u četvrtak ubijeno je oko 148 ljudi, a među njima su i četiri napadača.  Odgovornost za napad je preuzela se militantna skupina Al-Shabab iz Somalije. Tijela poginulih prebačena su u Nairobi gdje će ih identificirati, a kenijski predsjednik Uhru Kenyata u subotu je proglasio trodnevnu žalost.

Sveučilište koje je imalo više od 800 studenata, zatvoreno je do daljnjeg.

Čuvar kampusa pomagao napadačima

Od četvrtka je pet osoba osumnjičeno i privedeno na ispitivanje, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da su osumnjičeni za pomaganje napadačima te da istraga sada pokušava utvrditi njihove veze.

Dvije su osobe uhićene unutar sveučilišnog kompleksa. Jedan je Tanzanijac koji se skrivao na tavanu sveučilišta, a kod sebe je imao granate. Drugi je čuvar osumnjičen da je pomagao napadačima, a treći je Kenijac, doznaje se iz izvora istrage.

U četvrtak su kenijske vlasti oglasile nagradu od oko 200.000 eura za glavnog zapovjednika Al Šababa, Mohameda Mohamuda, zvanog "Kuno" kojega smatraju da je "mozak" terorističke operacije.

> Mozak iza pokolja na kenijskom sveučilištu je bivši, "staloženi i smireni" nastavnik

Pročitajte više