Kerry: Tražiti kapitulaciju Irana nije način za nuklearni dogovor

Foto: FAH

JEDNOSTAVNO zahtijevati kapitulaciju Irana nije način da se dođe do nuklearnog dogovora s Islamskom Republikom, rekao je danas američki državni tajnik John Kerry po završetku trodnevnih razgovora aludirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kerry je rekao da su on i njegov iranski kolega Mohammad Jawad Zarif ostvarili određeni napredak u pregovorima u švicarskom gradu Montreauxu te da će ih nastaviti 15. ožujka.

Kerryjevi suradnici su rekli da su preostale mnoge prepreke uoči roka predviđenog za kraj ožujka za nacrt sporazuma između Irana i šest svjetskih sila o iranskom nukleaarnom programu.

"Postoje duboke razlike i važni odabiri koji se moraju napraviti", rekao je Kerry novinarima nakon više od 10 sati razgovora sa Zarifom.

U utorak je Netanyahu rekao u govoru u američkom Kongresu da Washington pregovara o lošem sporazumu s Iranom koji može izazvati "nuklearnu noćnu moru", navukavši na sebe kritiku predsjednika Baracka Obame i pokazujući sve dublju pukotinu između SAD-a i Izraela.

"Nitko nije predstavio alternativu da se Iran spriječi da dođe do nuklearnog oružja"

Kerry je rekao da ga politika ili vanjski čimbenici neće odvratiti od pregovora čiji je cilj ograničiti Iran jakom agresivnim pristupom i provjerama UN-a njegovih nuklearnih aktivnosti i produljiti vrijeme potrebno Iranu da izgradi jedno nuklearno oružje.

"Nitko nije predstavio izgledniju, trajniju alternativu da se Iran stvarno spriječi da dođe do nuklearnog oružja. Prema tome ljudi, jednostavno zahtijevati da Iran kapitulira nije plan. A nitko nas od naših P5+1 partnera ne bi ni podržao u takvom stajalištu", rekao je.


Druge zemlje P5+1 su Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka koje će sve morati potpisati bilo kakav dogovor.

"Nije nam cilj postići bilo kakav, nego dobar dogovor"

Netanyahu je pozvao sile da ustraju na tome da Iran demontira svoju nuklearnu infrastrukturu i promijeni ono što je nazvao "agresivan" regionalni stav što je Obamina administracija žurno odbacila kao jednako traženju promjene režima u Iranu.

Upitan da li misli da su postigli napredak Zarif je rekao novinarima: "Jesmo, ali je preostalo još mnogo posla".

"Nije nam cilj postići bilo kakav, nego dobar dogovor", rekao je Zarif.

Pročitajte više