Kerum briljirao na posvećenju križa na Marjanu: Pomolim se i kada sam najpijaniji

Foto: Jakov Prkić / Cropix

NAKON dužeg izbivanja sa scene, danas se na vrhu Marjana u velikom stilu vratio Kerum. Dok je govorio na posvećenju križa, svašta se pametnog moglo čuti. U miru Rogoznice nabacio je još po koji kilogram, no gard i retoriku nije promijenio.

Kerum zbog pitanja o Jokeru napao novinarku: "Bio sam i ostao najveći, a ti nemoj provocirat"

"Svatko se od nas moli barem pet puta dnevno. Kada se ujutro digneš, prije doručka, ručka, večere i prije spavanja. Ja se pomolim i prekrižim čak i kada sam najpijaniji i najumorniji", otvoreno je priznao Kerum, bez ikakve konkurencije glavna zvijezda posvećenja križa.

"Ja sam napravio četiri spomenika. Onaj 4. brigadi i Franji Tuđmanu, križ i spomenik Zapadnoj obali. Za mene je križ sve. Povijest, sadašnjost, a nadam se i mislim, budućnost. To je naš simbol vjere. I u najgora vremena bivše Jugoslavije i komunizma, mi smo se križali, molili dragom Bogu, a tako će biti i dalje. Ovom ću križu ja hodočastiti. U životu se nikome nisam molio za pomoć nego Bogu, Gospi Sinjskoj, Isusu Kristu i našim svecima i apostolima", zagrmio je Kerum ispred postolja golemog križa podno vrha Marjana. 

Pitanje o prodaji Jokera diglo mu je živce. "Ja sam bio i ostao najveći splitski poduzetnik, a ti nemoj provocirat", naoštrio se Kerum na novinarku Nove TV Tinu Kosor. Nakon toga, više nije bio raspoložen za razgovor. A šteta. Baš smo ga htjeli pitati kako ide s predstečajnom nagodbom Keruma i ostalih firmi koje su ostale kratke za par stotina milijuna kuna. Njima ni molitva, nažalost, nije pomogla.

Baldasar United: Baš nas je sve lijepo vidjeti ovako ujedinjene i okupljene

Na posvećenju Križa par prigodnih slova kazao je i gradonačelnik Ivo Baldasar. Zahvalio se Kerumu i sestri Nevenki, kao najzaslužnijima za postavljanje križa.

"Baš nas je lijepo sve vidjeti ovako ujedinjene i okupljene", sretan je bio Baldasar, a mi smo iskoristili trenutak i zapitali Keruma što kaže na Juru Šundova u Nadzornom odboru Lovrinca. HGS je deklarativno opozicija, kako onda protumačiti da vlast postavlja oporbu u nadzorni odbor gradske firme?

"To pitajte vlast, to je njihova stvar", napravio se Kerum blesav, kao da uopće nema pojma kako je došlo do toga da SDP postavi njegovog prvog operativca u NO Lovrinca, u kojem je sve donedavno sjedila Nevenkina kći Daliborka.

Miješajući kruške i jabuke, poziciju i opoziciju, Baldasar je tako ujedinio i vlast i oporbu. Split United ili politički paprikaš. Fotelju u Nadzornom odboru dobio je i Ružin pravaš Damir Ćosić Roda, koji se također "nacrtao" na posvećenju križa. Jučer nam je tvrdio da će poslati demantij o postavljanju u NO, ali do danas ni slova nije poslao. Ne zna se što će napraviti splitski HDZ, čiji je predsjednik Petar Škorić (naivno) uvjeren kako nitko iz njihovog bloka neće u odbore.

Kerum popularniji od Clooneya: Istina je, pišem knjigu

Novinari su danas naprosto opsjedali Keruma na vrhu Marjana. Tek što se maknuo, nakon govora pod križem i prve izjave, morao je odmah dati i drugu. Vidi se da ne fali samo njemu javni nastup, nego za bivšeg splitskog gradonačelnika i dalje vlada izniman medijski interes. Teško da bi i George Clooney ovoliko zainteresirao sedmu silu.

Kerum je potvrdio da piše knjigu, a požalio se i kako se neopravdano govori da se u Hrvatskoj loše živi. "Pesimizmu nema mjesta, puno je bolje nego što se prikazuje", kazao je Kerum.

Knjiga ne bi trebala čuditi, jer se Kerum Indexu još 2007. godine na otvaranju spomenika Orsonu Wellesu pred Jokerom pohvalio kako noći budan provodi i zapisuje ideje koje mu padnu na um. Moguće je da je sada, nakon potpune propasti biznisa i milijuna koje je ostavio na ruletu, odlučio sve staviti na papir. Šteta da buduća pokoljenja ostanu uskraćena...

Podrug: Sklonili križ da se ne vidi

Posvećenje križa okupilo je velik broj splitskih političara, a i naroda. Nisu svi zadovoljni kako je ispao. Luka Podrug, vijećnik HČSP-a, koji je i inicirao vraćanje križa na Marjan još prije 20 godina, požalio se Indexu kako je "strpan u rupu". 

"Križevi se obično rade na vrhu brda baš zato da se vide. A ovaj je sklonjen tako da se ne vidi. Drago mi je, dakako, što je ponovno na Marjanu, ali mislim da se pozicija, a i orijentacija, morala puno bolje odrediti", kazao nam je Podrug.

Križ je Splićane, inače, koštao 400 tisuća kuna. Još toliko se prikupilo donacijama...

 

Pročitajte više