Kerum otvorio Zapadnu obalu: Sidrit´ se već može, ali ilegalno



SVEČANO je danas u Splitu. Za koji tren će se donijeti odluka o dizanju kredita od 60 milijuna kuna za spas Hajduka, a u 13 sati u promet je puštena Zapadna obala, takozvana "Kerumova obala", koju su građani Splita financirali sa sto milijuna kuna.

Gradonačelnik je naprosto sijao od zadovoljstva.
 
"Puno je bilo svakakvih kočenja ovog projekta, koji je star 57 godina, a dosad nije bio napravljen. Drago mi je da se to napravilo za mog mandata, nadam se da više neće biti kočničara", kazao je Kerum.

Njemu je obala "baš super" i predstavlja strateški projekt u razvoju grada.

"Značaj vezivanja brodova je velik. Kad se te velike jahte vežu, ljudi mogu odmah ulaziti u grad i trošiti novac. Splitska luka bi trebala postati luka nautičkog turizma, centar za velike jahte, zimski vez", kaže Kerum.

"Sidrit se može, ali ilegalno"

Novinare je zanimalo kad će prva megajahta pristati uz Zapadnu obalu. Nije bilo konkretnog odgovora.

"Ja sam se već bija veza. Sidrit' se može, ali ilegalno. Nema još dozvole za struju, a kamoli za vezivanje", kazao je Kerum.

"Visoki su ležeći policajci"

Gradonačelnik nije baš najsretniji sa svime što se napravilo na Zapadnoj obali. Zamijetio je neke nedostatke, a kao i obično vezani su za asfalt.

"Ležeći policajci su visoki. Zapinjat će i autobus, a kamoli neće luksuzna ili sportska auta", zabrinuto je zvučao Kerum.

"Imaju parking u hotelu Marjan, pa neka plate"

Inače, danas su se, svega koji sat uoči svečanog otvaranja obale, pobunili građani koji ne vide gdje će se parkirati. Dosad su imali 80-ak parkirališnih mjesta, a sada više nemaju niti jedno.

"Imaju parking u hotelu Marjan, pa neka plate. Ima i na Zvončacu isto veliki parking, odmah preko puta Banovine. Parkinga dakle ima, ali znate kakav je mentalitet u nas. Svi bi htjeli besplatno", nije se niti malo zabrinuo Kerum.

Zbog čega je EU zabrinuta?

Ne mari za stanare koji nemaju gdje parkirati, a nije mu ni jasno zašto se buni delegacija Europske unije, koja je izrazila zabrinutost odlukama Kerumove administracije oko promjene rute gay pridea.

"Ne znam zašto su zabrinuti", kratak je bio Kerum, kao da mu uopće nije bio ni jasan smisao postavljenog pitanja.

Kerum bi dionice Hajduka prepustio banci

Do kraja dana znat će se i sudbina kredita za spas Hajduka. Kerum je uvjeren da će svi vijećnici dati podršku. Nije još najjasnije kako će se osigurati garancija kredita, a i za to Kerum ima originalnu ideju:

"Hajduk je simbol grada, vječna tema. Ja bih banci dao udjele u Hajduku za garanciju. To bi bilo dobro jer bi onda i banci bilo u interesu da Hajduk što bolje posluje".

Pročitajte više