Kerumov prijatelj okupirao Matejušku: Policija mu ništa ne može, a iz grada se prave ludi

Foto: Index

POTREBNIM rekvizitima, vlastitim pićem u staklenim bocama i limenkama, oboružali smo se u obližnjoj trafici. Zacrtani cilj bio je u petak navečer oko 21 sat, u društvu splitskih aktivista i lokalnih kolega, pokušati ući na Matejušuku.

> Jednostavan račun: Matejuška je okupirana jer Baldasaru nije bitan Split, nego Kerum

> Ne plaća koncesiju, a ogradu podigao ilegalno: Kerumov šef kampanje okupirao Matejušku

Taj mul i pripadajuću mu lučicu u strogom centru Splita prije desetak dana okupirala je firma Damira Karamana, Kerumovog šefa kampanje iz 2009. godine. Karaman je Matejušku, inače popularno večernje okupljanje splitske mladeži u ljetnim mjesecima, zauzeo bez odgovarajućih dozvola.

Karaman je na Matejuški postavio "navijačku zonu", nakon što je ovaj javni prostor uzeo u potkoncesiju od ŠRD Lubin, koje upravlja Matejuškom. Što ga je koštalo okruglih nula kuna. Omogućili su mu to Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, koji okreću glavu i toleriraju Karamanov polulegalni seoski vašar u centru grada, iako je ovaj Kerumov pobočnik ogradio i dio Matejuške koji nije pod njegovom ingerencijom i koji bi trebao biti javni prostor otvoren za sve građane Splita i njihove goste.


Kažemo trebao, jer naš pokušaj ulaska na Matejušku zaustavili su zaštitari privatne firme, koju je Karaman angažirao kako bi onemogućio građane Splita da konzumiraju svoj javni prostor. Pomalo nervozni, ali uglavnom kurtoazni zaštitari objasnili su nam da oni samo rade svoj posao, a šef im je naredio da onemoguće sve pokušaje ulaska na Matejušku s vlastitim pićem.



Policija ništa ne može bez grada, a komunalni redari prave se ludi

Uslijedio je poziv policiji, koja je vrlo brzo na teren poslala dva uniformirana policajca. Izuzetno ljubazni i uslužni policijski službenici dali su nam do znanja kako bi oni vrlo rado intervenirali, ali ne mogu. Okupacija Matejuške nije u njihovoj ingerenciji, barem dok od grada ne dobiju službenu potvrdu da je Karaman zauzeo prostor na koji nema pravo. Uputili su nas stoga na komunalne redare.

Aktivistica s kojom smo pokušali ući na Matejušku okrenula je zatim telefonski broj komunalnog redara Mate Skarnea. On nas je međutim informirao da je njegovo radno vrijeme završilo u 15:30. A sve i da je na dužnosti, trenutno se nalazi u Zagrebu. Na službenom putu. Već danima. Konzultirati bi trebali, kaže Skarneo, dežurnog redara. Ali tko je dežurni redar, to nam nije mogao reći. Mijenjaju se, kaže, svaku večer.


Kontaktirali smo stoga i Skarneovu šeficu Esmu Kalembu, voditeljicu odsjeka komunalnog redarstva. Ni ona nam nije bila od pomoći. Karamanu, kaže Kalemba, komunalno redarstvo ne može ništa, iako su njeni službenici već ranije bili na Matejuški i naredili uklanjanje ilegalno podignutih objekata. Sam Karaman im je, kaže Kalemba, objasnio da unošenje boca i limenki na Matejušku ne dopušta iz sigurnosnih razloga, s obzirom da bi se iste mogle upotrijebiti kao oružje. Istovremeno, Karaman na Matejuški drži ugostiteljski objekt sumnjive legalnosti u kojem se piće prodaje - i u bocama.

Džabe smo Kalembi objašnjavali da Karaman nema pravo bilo kome zabranjivati pristup Matejuški, o čemu su se ranije već izjasnili i njeni nadređeni: Špiro Cokarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, i Aida Batarelo, zamjenica SDP-ovog gradonačelnika Splita Ive Baldasara.

Večeras prosvjed za Matejušku

Ispada tako da se Grad Split otvoreno svrstao na stranu Kerumovog poduzetničkog klana, a građanima Splita ostaje da se za pristup Matejuški izbore sami. Preko društvenih mreža najavljen je i organiziran prosvjed koji će se održati večeras u 21 sat. Organizatori prosvjeda građanima koji će se odazvati savjetovali su da se "oboružaju" plastičnim čašama i tako testiraju Karamanove tvrdnje o zabrani unošenja "potencijalno opasnih objekata" na prostor Matejuške. S obzirom da je okupacija Matejuške ovih dana u splitskim kafićima i na ulicama glavna tema, očekuje se velik odaziv građana. Nakon čega će i gradske vlasti napokon morati reagirati.

Pročitajte više