Kerumu nikad dosta: Grad Split zadužuje se još 30 milijuna kuna!

Foto: Index

GRAD SPLIT donijet će rebalans proračuna četiri dana prije kraja godine. Zašto tek tada premda je još ljetos bilo poznato da će i ove godine u proračunu nedostajati nekih 200 milijuna kuna, nije najjasnije, a neko suvislo obrazloženje nije se moglo čuti ni od Kerumovog zamjenika Jure Šundova.

"Rebalans i nismo morali napraviti, ali ćemo ga napraviti kako bi sve bilo u skladu s fiskalnom odgovornosti", kazao nam je Šundov.

U dvije godine Kerumova administracija nabila 75 milijuna kuna gubitka

Šefica za financije Ljiljana Vučetić otkrila je Slobodnoj Dalmaciji da su u prvih 11 mjeseci zabilježili minus od 30 milijuna kuna, što s pretočenim minusom iz 2011. godine od 45 milijuna čini respektabilnih 75 milijuna kuna gubitka u svega dvije godine.

Da je situacija više nego alarmantna dovoljno govori zahtjev gradske vlasti da nakon kratkoročnog kredita od 30 milijuna kuna, digne još jedan, ovaj put dugoročni od još 30 milijuna kuna kako bi se mogle servisirati municipalne obveznice iz 2007. godine. U srpnju 2013. godine stižu na naplatu čak četiri milijuna eura pa Kerumova administracija želi dugoročnim zaduženjem za novu vlast pokriti obavezu koju je napravila stara vlast. Nevjerojatno je da je nastala tolika panika s obzirom da se za obvezu moralo znati. 

Zahtjev za kredit stiže pred gradske vijećnike u formi 19. točke. sjednice Gradskog vijeća zakazane za 27. prosinca.

Šundov: Duguju nam 120 milijuna kuna za komunalni doprinos i naknadu

Zamjenik Šundov o konkretnim brojkama nije htio, no kaže da je općenito teška situacija i u zemlji i svijetu, a podsjetio je i da Grad Split ima poprilično nenaplaćenih potraživanja.

"Ne bi bilo u redu od mene da ja sad te brojke komentiram prije sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o rebalansu, no moram svakako istaknuti kako Grad Split ima potraživanja prema investitorima za komunalni doprinos od 60 milijuna kuna. Samo Mejaši 1, Mall of Split, trebaju platiti 23 milijuna kuna, a tu je još i potraživanje od 60 milijuna kuna za komunalnu naknadu. Da smo sve to naplatiti ne bismo sada govorili o nikakvom minusu", kaže Šundov, koji je od smjene kolegice Anđelke Visković uz svojih 14 resora preuzeo i njezina četiri te u potpunosti drži sve konce u svojim rukama. 

Lungo mare

Kerum, kako znamo, ima i prečih problema od stabilizacije gradskih financija. Gradska blagajna mu je ionako služila isključivo za čerupanje i građenje Zapadne obale koja je u njegovom mandatu pojela sve što se skupilo u Banovini, ako ne i malo preko toga. Ništa u Splitu za vrijeme Željka Keruma nije bilo od tolikog značaja do kapitalne investicije u "lungo mare" pred njegovim nikad završenim hotelom Marjan. Da je makar hotel završio, imalo bi to možda i smisla. Ovako će na kraju ispasti da su Splićani investirali za Hypo banku koja je bacila šape na Marjan i blokirala čak tri Kerumove firme.

Splićani Keruma drže uvjerljivo najuspješnijim gradonačelnikom

Izbori se bliže, a prema anketi Slobodne Dalmacije, Željko Kerum uvjerljivo je najuspješniji gradonačelnik Splita ikad! Prije neki dan bio je na uvjerljivom prvom mjestu sa čak 42 posto, drugi je bio rodonačelnik političke trgovine u Splitu Nikola Grabić sa skromnih 10 posto. Ostali svi negdje pri dnu. Kerum kao nitko drugi. Sjajan rezultat, s obzirom da nitko drugi nije bacio Split u ovoliki financijski očaj.

Šundov opet pisao potpredsjedniku Grčiću

Nema nikakvog napretka ni u slučaju Spaladium arene. Gomilaju se mjesečne obveze, Grad i dalje ništa ne plaća.

Zamjenik Šundov kaže kako je ponovno pisao potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću, Splićaninu koji je u svoj Split došao jedino provjeriti gdje su pare što ih država plaća Gradu za Spaladium arenu. Nakon što ga je Šundov uvjerio da je s novcem sve u redu, od Grčića ni traga, ni glasa. Očito je da Vlada Zorana Milanovića nema namjeru išta konkretno napraviti. Ovakva bezvoljnost svakako otežava rasplet ovog slučaja koji državu i Grad Split svakog mjeseca stoji više od 3,5 milijuna kuna...

 

 

 

 

 

Pročitajte više